Ennyi maradt a csehországi műemlék-kápolnából, miután keresztülment rajta egy magyar kamionos

közlekedés
2015 november 10., 21:22
comments 148

Történelmi értékű, a 18. században épített kis festett kápolnát sodort el egy magyar kamionsofőr a dél-morvaországi Stráznice városka központjában - közölte Petr Zámecník, dél-morvaországi rendőrségi szóvivő kedden.

A téglából épített apró épületből, amely megtalálható a csehországi kulturális emlékek listáján, csak az egyik fal torzója maradt meg.

Az anyagi kár értéke meghaladja a százezer koronát (1,15 millió forintot).

A rendőrség szerint a magyar sofőr józan volt, de érthetetlen okokból többször is megsértette a közlekedési szabályokat, olyan utcákba fordult be, ahová tilos volt behajtani.

A Veselí nad Moravou város felől érkező kamionokat már Stráznice előtt táblák figyelmeztetik, hogy kamionoknak tilos behajtani erre az útra. A magyar kamionvezető azonban mindezt nem vette észre, vagy nem érdekelte, és behajtott egészen a település központjába. Amikor a Veselská és a Skácelova utcák kereszteződésénél jobbra fordult, a kamion oldalával lerombolta a kápolnát.

A rendőrség helyben 2000 koronás (kb. 22 ezer forintos) bírságot szabott ki. Ezt a sofőr ki is fizette, de ezen kívül a rendőrség külön eljárást is indított ellene.

A stráznicei polgármnesteri hivatal most azt mérlegeli, hogy követelni fogja-e a magyar gépkocsivezetőtől az általa okozott kár megtérítését.

A kápolnát 200 éve, a 18. században építették azon a helyen, ahol korábban a helyi bitófa állt.

A műemlék felújításáról a helyi önkormányzatnak kell döntenie.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.