Furcsa a humorod? El fogsz butulni öregkorodra

tudomány
2015 november 10., 11:41
comments 287

Az egyre bizarrabb humorérzék a közeledő demencia jele lehet - mutatták ki természetesen brit tudósok. A Journal of Alzheimer's Disease-ben megjelent tanulmány szerint aki nevet más temetésén, annál lehet, hogy baj van az agy homlok- vagy halántéklebenyével, és közeledik a teljes elbutuláshoz.

A kutatást lebonyolító tudósok 48, demenciában szenvedő ember családtagjaival töltettek ki kérdőíveket azzal kapcsolatban, hogy korábban milyen változásokat figyeltek meg rokonuk viselkedésében. Így derült ki, hogy sokan közülük még az elbutulás nyilvánvaló jeleinek megjelenése előtt gyakran nevetgéltek olyan dolgokon, amiken úgy egyébként nem szokás.

A családtagoktól azt is megkérdezték, hogy demenciában szenvedő rokonuk mennyire szeret olyan, különböző humorú tévéműsorokat, mint a szatirikus Igenis, miniszterelnök úr!, az abszurd Monty Python és a börleszkszerű Mr. Bean.

Szinte mindannyian azt válaszolták, hogy a demencia egyértelmű megjelenése előtti kilenc évben azt tapasztalták, hogy a rokonuknak egyre sötétebb a humora.

A családtagok beszámolói szerint az elbutulás előtt álló ember egyre gyakrabban nevetett a hírekben megjelenő, vagy saját életében megtörténő tragikus eseményeken. Az is kiderült, hogy a betegek a nem demens kontroll csoporthoz képest sokkal gyakrabban nevetnek a börleszkszerű, seggreesős humoron, mint a kifinomult szatírán.

A kutatást vezető Dr. Camilla Clark szerint jó példa erre az a páciens, aki azon nevetett egy jót, amikor saját felesége csúnyán megégette magát.

A brit tudósok feltételezése szerint ez a fajta, a homlok- vagy haléntéklebenyből kiinduló demencia az elbutulás ritkább esetei közé tartozik. Viszont mivel az agynak ezek a részei felelősek a viselkedésbeli jellegzetességekért és személyiségjegyekért, akinél ezek a lebenyek károsulnak, annak megszűnnek a gátlásai, csak az ösztönei irányítják, és elfelejti, hogy kell társaságban viselkedni.

(via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.