Ukrajnában megszavazták a melegek diszkriminalizációját tiltó törvényt

külföld
2015 november 13., 17:03

Ötödik nekifutásra ukrán parlament csütörtökön elfogadott egy jogszabályt, amely megtiltja a melegek munkahelyi diszkriminalizációját. Az új törvénytől azt remélik, hogy ezzel sikerült elérniük, hogy az ukrán állampolgárok vízummentesen utazhassanak be az EU-ba.

A 450 fős ukrán törvényhozás csütörtökön 234 szavazattal fogadta el a javaslatot. Petro Porosenko elnök történelminek nevezte a lépést a vízummentesség felé.

(STRINGER / AFP)
photo_camera (STRINGER / AFP)

A melegek diszkriminalizációt tiltó törvényt korábban négy alkalommal szavazták le az ukrán képviselők, mert attól féltek, hogy veszélyezteti a az ország ortodox-keresztény hagyományait.

A Szovjetunióban a homoszexualitás bűncselekménynek számított, Ukrajnában csak 1991-ben dekriminalizálták. Ennek ellenére máig erős a homofóbia az országban, júniusban perceken belül megtámadták a kijevi Pride-ot szélsőjobboldaliak, és a rendőrség nem csinált semmit. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.