Ukrajnában megszavazták a melegek diszkriminalizációját tiltó törvényt

Ötödik nekifutásra ukrán parlament csütörtökön elfogadott egy jogszabályt, amely megtiltja a melegek munkahelyi diszkriminalizációját. Az új törvénytől azt remélik, hogy ezzel sikerült elérniük, hogy az ukrán állampolgárok vízummentesen utazhassanak be az EU-ba.

A 450 fős ukrán törvényhozás csütörtökön 234 szavazattal fogadta el a javaslatot. Petro Porosenko elnök történelminek nevezte a lépést a vízummentesség felé.

(STRINGER / AFP)

A melegek diszkriminalizációt tiltó törvényt korábban négy alkalommal szavazták le az ukrán képviselők, mert attól féltek, hogy veszélyezteti a az ország ortodox-keresztény hagyományait.

A Szovjetunióban a homoszexualitás bűncselekménynek számított, Ukrajnában csak 1991-ben dekriminalizálták. Ennek ellenére máig erős a homofóbia az országban, júniusban perceken belül megtámadták a kijevi Pride-ot szélsőjobboldaliak, és a rendőrség nem csinált semmit. (via Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.