Mintha közeledne Szíria-ügyben az USA és Oroszország

Három macska sétál át a G20-as csúcs színpadán Antalyában, Törökországban, ahol találkozott Barack Obama és Vlagyimir Putyin. Eredetileg nem terveztek egymással tárgyalni, de a párizsi események után mégis leültek vasárnap egy félórás beszélgetésre. Ukrajnáról és Szíriáról volt szó. 

A megbeszélésen a két elnök mellett Susan Rice amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó és Putyin egyik tanácsadója vett részt. A két elnök egymással szemben ült és egymáshoz közel hajolva beszélgetett.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint a két elnök egyetértett abban, hogy Szíriában tűzszünetre és egy olyan politikai átmenetre van szükség, amely az ENSZ közvetítésével a szíriai rendszer és az ellenzéke között folytatandó tárgyalások eredményeként valósul meg. Obama üdvözölte az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel szembeszálló országok erőfeszítéseit, és méltatta a szervezet elleni orosz katonai fellépést.

Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója újságíróknak elmondta, hogy alapvetően a szíriai helyzetet tekintette át a két vezető. Bár a terrorizmus elleni küzdelem stratégiai céljait illetően nagyon közel áll egymáshoz az orosz és az amerikai álláspont, a taktikát illetően továbbra is nézeteltéréseik vannak szerinte. 

Ukrajna kapcsán az amerikai elnök megismételte, hogy támogatja a konfliktus lezárását célzó minszki megállapodások teljes körű végrehajtását. Arra kérte az orosz elnököt, hogy vonja ki Ukrajnából az orosz erőket és fegyvereket, valamint hagyjon fel a szakadár ukrán erők támogatásával. (MTI, Independent)