Az eddig azonosított párizsi merénylők közül maximum egy nem EU-s állampolgár

külföld
2015 november 18., 12:01
comments 484

A francia hatóságok azonosították azt a 8 embert, akit eddig kétséget kizáróan összefüggésbe tudtak hozni a péntek éjszakai párizsi terrormerényletek elkövetésével és kitervelésével. Ők a következők:

  • Abdelhamid Abaaoud 27 éves belga állampolgár,
  • Bilal Hadfi 20 éves, Belgiumban élő francia állampolgár,
  • Ismaël Omar Mostefaï 29 éves francia állampolgár,
  • Samy Amimour, 28 éves francia állampolgár,
  • Ibrahim Abdeslam 31 éves, Belgiumban élő francia állampolgár,
  • Salah Abdeslam 26 éves Belgiumban élő francia állampolgár,
  • Hamza Attou 21 éves belga állampolgár és 
  • Mohamed Amri 27 éves, marokkói születésű francia állampolgár.

Közülük csak egy, Mohamed Amri született az EU területén kívül.

Rajtuk kívül van egy kilencedik feltételezett elkövető, aki a Stade de France-nál talált szíriai útlevelet hagyta el. Az már kiderült, hogy a merénylő nem lehet az az ember, akinek a nevére kiállították az útlevelet, ő ugyanis egy szíriai katona, aki már meghalt a polgárháborúban.

Valaki átjött az útlevéllel októberben a török, a macedón, a szerb, a horvát és valószínűleg az osztrák és a magyar határokon, de egyelőre nem tudni, hogy ki.

Francia hatóságok közben azt sem zárták ki, hogy az útlevél hamisítvány, és hogy szándékosan helyezték el a merénylet helyszínén, hogy

az idén tömegével érkező bevándorlók ellen hergeljék az európai közvéleményt.

Ez láthatóan sikerült is: Lengyelországban, Nagy-Britanniában és más EU-tagállamokban is felerősödtek a bevándorlóellenes hangok a merénylet után, pedig ahogyan fentebb látszik is, a merénylők közül maximum kettő született az EU területén kívül, és az is biztos, hogy 9 elkövetőből maximum egy olyan van, aki idén lépett először az unió területére azzal a több százezer migránssal, aki Görögországon, Macedónián, Szercián, Magyarországon, Horvátországon, Szlovénián, Ausztrián és Olaszországon keresztül haladt az EU belseje felé. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.