Egy ananászos Schweppes segítségével robbantotta fel az Iszlám Állam az orosz repülőt

külföld
2015 november 18., 15:55
comments 266

A dzsihadista terrorszervezet magazinjának, a Dabiq-nak legújabb számában jelent meg egy cikk arról, hogy hogyan robbantották fel a repülőt a Sinai-félsziget felet. Az orosz utasszállító október 31-én indult el Sarm es-Sejkből Szentpétervárra. Hétfős orosz személyzet mellett 214 orosz és három ukrán utas volt a gépen, a katasztrófában mindenki életét vesztette. 

photo_camera

Az angolul megjelenő lapban arról írnak, hogy egy ananászos Schweppes Gold dobozában volt elrejtve egy robbanószerkezet. (A lap innen elérhető, 60 megás pdf-ben.)

A cikkben beszámolnak arról is, hogy sikerült a terroristáknak módot találniuk arra, hogy kijátsszák az egyiptomi reptér biztonsági szolgálatát, hogy felcsempésszék a gépre a bombát. Erről több részletet nem közölnek, ahogy a lap állításait egyelőre egyetlen forrás sem erősítette meg. 

photo_camera

Arról is írnak, hogy eredetileg a nyugati koalíció országaiból származó gépet akartak felrobbantani, de aztán meggondolták magukat, és az orosz gép lett a célpont. 

Vlagyimir Putyint kedden tájékoztatta Alekszandr Bortnyikov, a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) elnöke, hogy robbanóanyag maradványait találták meg a roncsoknál, és a géppel biztosan terrorcselekmény végzett. Korábban hasonlót sejtettek a nyugati titkosszolgálatok is. 

photo_camera Részlet a cikkből

Putyin 50 millió dolláros nyomravezetői díjat ígért annak, aki segít kézre keríteni a robbantás felelőseit. Egyben arról is beszélt, hogy az orosz légicsapások nem csak folytatódni, hanem erősödni is fognak. Ezzel kapcsolatban Barack Obama amerikai elnök szerdán arról beszélt, reméli az orosz légicsapások ezúttal valóban az Iszlám Állam célpontjai ellen fognak irányulni. Korábban ugyanis több nyugati vezető és hírszerző fogalmazta meg azt a kritikát, hogy a Szíriában bombázni kezdő oroszok sokszor nem az ISIS, hanem az Aszad ellen harcoló ellenzékiek állását támadták. (Reuters, New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.