600 szélsőségessel végeztek az oroszok Szíriában

külföld
2015 november 20., 19:13
comments 182

Az orosz védelmi miniszter szerint orosz robotrepülők több mint 600 szélsőségessel végeztek Deir ez-Zór város közelében. Szergej Sojgu erről pénteken tájékoztatta Vlagyimir Putyint.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint a Kaszpi-tengeri orosz flotta hajóiról indítottak tizennyolc robotrepülőgépet, amelyek hét célpontot támadtak a szíriai Rakka, Idlíb és Aleppó tartományokban.

Orosz bombázók Szíria felett. Fotó: AFP/Orosz Védelmi Minisztérium
photo_camera Orosz Tu-22-es stratégiai bombázok Szíria felett

Szergej Sojgu szerint 

az orosz légierő a dzsihadisták 23 kiképzőbázisát, 19 fegyver- és robbanóanyag-gyártó üzemét, 47 hadianyag- és eszközraktárát, valamint más létesítményeit is lebombázta. 

Mindezt úgy értékeli, hogy ez sikeres hadműveleteket tesz lehetővé a szíriai kormányerők számára Aleppó, Idlíb, Latakia és Palmüra környékén. Csökken a Szíriába érkező terroristák száma, miközben egyre többen hagyják el a harcok által érintett területeket északi és délnyugati irányban.

A párizsi terrortámadások óta az orosz légierő sokkal aktívabban avatkozik be a közel-keleti országban. Ennek hátteréről itt írtunk bővebben. 

photo_camera A Kaszpi-tengerről indított rakéták

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet is arról számolt be, hogy orosz és szíriai harci repülőgépek legalább 50 légicsapást mértek az Iszlám Állam szélsőségeseire Deir ez-Zór közelében.

Az OSDH adatai szerint a szeptember végén indult orosz légicsapások legalább 1300 - köztük 400 polgári - személy életét követelték. A halálos áldozatok között 97 gyermek és 70 nő is volt. Az emigráns ellenzéki szervezet 380-ra teszi a megölt Iszlám Állam-harcosok számát és 550 főre az egyéb felkelőcsoportokhoz tartozó elesettekét.

A törököknek sok

A légicsapások miatt a török külügyminisztérium pénteken bekérette az orosz nagykövetet és követelte: Moszkva hagyja abba a szíriai türkmén települések bombázását az ország északnyugati felében, illetve arra figyelmeztette Oroszországot, hogy azok folytatása súlyos problémákhoz vezetne. Az Anadolu török hírügynökség úgy tudja: az említett térségben mintegy 20-an vesztették életüket a bombázásokban.

Szaúd-Arábia össze akarja hozni az lázadókat

Az al-Arabia szaúdi hírtelevízió jelentette, hogy Szaúd-Arábia mintegy 30 szíriai ellenzéki szervezettel tervez konferenciát, amelynek célja az egymás közt megosztott csoportok egyesítése lenne Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szemben. A konferenciának, amelyet Rijádban tartanának, még nincs kitűzött időpontja. Valószínűsíthető, hogy a konferenciára csak az ellenzék és kormányoldal közötti tárgyalások felvételét követően kerülne sor. Utóbbi tárgyalásokat az újévig tervezik elindítani egy nemzetközi megállapodás keretében. Szaúd-Arábia a szíriai ellenzéki erők legnagyobb támogatójának számít. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.