Nemzetközi tiltakozás indult Írország túl szigorú abortusztörvénye ellen

külföld
2015 november 20., 22:06
comments 393

Már 44 országból több száz orvos csatlakozott ahhoz a kampányhoz, amellyel el akarják érni, hogy Írországban dekriminalizálja az abortuszt.

Amnesty International felhívását eddig 838 orvos támogatta, akik el akarják érni, hogy semmisítsék meg azt a törvényt, ami alapján akár 14 év börtönt is kaphat az, aki terhességmegszakító műtétet hajt végre vagy annál asszisztál.

A levelet már megküldték a Fine Gael és a Munkáspárt által alkotott kormánykoalíciónak, amiben arra figyelmeztetnek, hogy az abortusz büntetésével csak fiatal nők életét veszélyeztetik. Kiemelték, hogy köztük vannak azok is, akik nemi erőszak áldozatai lettek.

„Az abortusz kriminalizálása megakadályozza az egészségügyi dolgozókat abban, hogy még időben orvosilag indokolt beavatkozást hajthassanak végre a pácienseik kérésének megfelelően”

- írják a levélben.

A kampány szervezője, Colm O’Gorman szerint a nők eltiltása a terhesség-megszakítástól sérti az emberi jogokat és életeket veszélyeztet.

Az ír törvények csak azokban az esetekben engedik meg a beavatkozást, ha a szülés az nő életét veszélyeztetné vagy az anya hajlamos az öngyilkosságra. 

Azonban azokban az esetekben, mikor megerőszakolt nők kérik a nem kívánt terhesség megszakítását, általában elutasítják őket. 

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.