Még négy napig sötétben maradhat a Krím-félsziget

külföld
2015 november 22., 16:51
comments 113

A Krím-félszigeten már vasárnap reggel óta nincs áram. Az orosz állami média az ukrán nacionalistákat vádolja a szabotázsakcióval, míg más orosz oldalakon olyan felvételek jelentek meg, amint a kidöntött villanypóznán a krími tatárok zászlaját lengeti a szél.

Az áramkimaradás miatt a félszigeten most kétmillió ember maradt világítás és fűtés nélkül.

photo_camera Sergey Malgavko/Sputnik
Az AFP -nek a helyiek azt mondták, hogy ez már nem az első alkalom, hogy az ukránok elvágják a vezetékeket. Mikhail Sheremet, a Krím miniszterelnök-helyettese elmondta, hogy a négy legfontosabb vezeték közül kettőről választották le őket. Hozzátette, hogy az áramszünet ellenére a félsziget kórházait tudják működtetni. Többnyire gázturbinákkal és benzines generátorokkal próbálják megoldani a nagyobb városokban az ellátást.
photo_camera Sergey Malgavko/Sputnik

Az ukrán hatóságok szerint aktivisták blokkolják a sérült vezetékekhez vezető utakat, ezért sajna nem tudják megjavítani őket.

Azt ugyanakkor a Ukrenergo nevű ukrán energiaszolgáltató cég is elismerte, hogy az a vezetékek robbantástól sérülhettek meg. 

Remélik, hogy négy napon belül meg tudják javítani a hálózatot.

A RIA orosz hírügynökség szerint az egyik leszakított vezetéknél az orosz megszállást ellenző krími tatárok tüntetést tartottak.

A tatárok és az ukrán aktivisták már két hónapja blokkolják a félsziget felé haladó áruszállítást. Azt követelik, hogy engedjék szabadon az Oroszországban fogvatartott ukránokat és szüntessék meg a tatár politikusokkal szembeni beutazási tilalmat.

(BBC/Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.