Az oroszok közölték, hogy nem lesz katonai válaszlépés Törökországgal szemben

Terrorizmus
2015 november 24., 17:40
comments 929

Moszkva nem tesz katonai válaszlépést Törökországgal szemben az orosz harci repülőgép lelövése miatt, de figyelmezteti Ankarát, hogy az esetnek „elkerülhetetlen következményei” lesznek – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Moszkvában. (Sokkal nem lett tisztább a helyzet, Moszkva igéretét illetően elég csak arra gondolni, hogy hivatalosan Ukrajna területén sem harcolnak orosz katonák.)

Peszkov szerint az incidens nincs hatással az orosz légierő szíriai tevékenységére, a „hadműveletek folytatódnak” – írja az MTI.

Elmondta azt is, hogy a Kremlnek nincsenek „hivatalos információi” a lelőtt gép pilótáinak sorsáról, szerinte a védelmi minisztérium tud megbízható információkkal szolgálni. Korábban egymásnak ellentmondó hírek érkeztek róluk: türkmén fegyveresek a pilóták haláláról számoltak be, míg egy török tisztségviselő szerint továbbra is életben lehetnek.

Délután elkezdődött a NATO Törökország kérésére szervezett rendkívüli tanácskozása Brüsszelben. Egy névtelenséget kérő NATO-illetékes közölte: a tervezetthez képest 30 perces késéssel ült össze az észak-atlanti szervezet tanácsa.

17 másodperc

Ankara szerint a Szu-24-es típusú orosz vadászbombázó megsértette a török légteret, és figyelmen kívül hagyta a többszöri figyelmeztetést. Moszkva vitatja ezt, és azt mondja, hogy a gépet a szíriai légtérben lőtték le.

A Wikileaks kiszivárogtatta a Twitteren a törökök ENSZ-nek írt panaszlevelét, amiben azt írják, hogy 5 perc alatt tízszer figyelmeztették a repülőgépet, ami 17 másodpercet töltött Törökország légterében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.