Az oroszok közölték, hogy nem lesz katonai válaszlépés Törökországgal szemben

Moszkva nem tesz katonai válaszlépést Törökországgal szemben az orosz harci repülőgép lelövése miatt, de figyelmezteti Ankarát, hogy az esetnek „elkerülhetetlen következményei” lesznek – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Moszkvában. (Sokkal nem lett tisztább a helyzet, Moszkva igéretét illetően elég csak arra gondolni, hogy hivatalosan Ukrajna területén sem harcolnak orosz katonák.)

Peszkov szerint az incidens nincs hatással az orosz légierő szíriai tevékenységére, a „hadműveletek folytatódnak” – írja az MTI.

Elmondta azt is, hogy a Kremlnek nincsenek „hivatalos információi” a lelőtt gép pilótáinak sorsáról, szerinte a védelmi minisztérium tud megbízható információkkal szolgálni. Korábban egymásnak ellentmondó hírek érkeztek róluk: türkmén fegyveresek a pilóták haláláról számoltak be, míg egy török tisztségviselő szerint továbbra is életben lehetnek.

Délután elkezdődött a NATO Törökország kérésére szervezett rendkívüli tanácskozása Brüsszelben. Egy névtelenséget kérő NATO-illetékes közölte: a tervezetthez képest 30 perces késéssel ült össze az észak-atlanti szervezet tanácsa.

17 másodperc

Ankara szerint a Szu-24-es típusú orosz vadászbombázó megsértette a török légteret, és figyelmen kívül hagyta a többszöri figyelmeztetést. Moszkva vitatja ezt, és azt mondja, hogy a gépet a szíriai légtérben lőtték le.

A Wikileaks kiszivárogtatta a Twitteren a törökök ENSZ-nek írt panaszlevelét, amiben azt írják, hogy 5 perc alatt tízszer figyelmeztették a repülőgépet, ami 17 másodpercet töltött Törökország légterében.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.