Kik ezek a turkománok?

Terrorizmus
2015 november 24., 18:15

Reggel a török légierő vadászgépei lelőttek egy orosz vadászbombázót. A katapultáló pilótákat egyes források szerint a levegőben lelőtték, mások szerint szíriai területen a turkomán felkelők fogságába estek.

De kik ezek a turkománok?

Magyarul a türkmént Türkmenisztán lakójára mondják. Akikről itt szó van, azok „szíriai turkománok”. Ez egy etnikailag török (tehát nem arab, mint a többség) szíriai kisebbség, akiket szíriai türköknek is lehet nevezni.

A turkománok a 11. század óta élnek Szíria, Irak és Irán területén, kb. 1,5-3,5 millióan lehetnek. Bassár el-Aszád idején el voltak nyomva: nem írhattak törökül, és nem ismerték el őket etnikai kisebbségként sem.

Mi a szerepük Szíriában?

A Törökországban kiképzett, kb. 10 ezer katonából álló Szíriai Turkomán Brigádot 2012-ben állították fel, hogy harcoljon a szíriai polgárháborúban.

photo_camera Turkomán harcosok a szíriai Latakia tartományban (Fotó: Faith Aktas / Anadolu Agency)

Kik a szövetségeseik/ellenségeik?

A fő ellenségeik a szíriai kormányerők és az Iszlám Állam. Egyes egységeik összefogtak a kurd harcosokkal. (BBC)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.