Obama: Mindannyian franciák vagyunk!

Terrorizmus
2015 november 24., 19:23
comments 176

Az ISIS komoly fenyegetést jelent, amit nem szabad eltűrni, és meg kell semmisíteni – mondta Barack Obama amerikai elnök a Francois Hollande francia államfővel a washingtoni Fehér Házban közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

A párizsi terrortámadások miatt megtartott rendkívüli amerikai-francia csúcstalálkozón az amerikai elnök azt mondta, Washington és Párizs között teljes az egység az elkövetők felelősségre vonása és a nemzetbiztonság kérdésében.

Obama franciául azt mondta: „Nous sommes tous Francais!”, ami magyarul azt jelenti: „Mindannyian franciák vagyunk!”

Az Európai Uniót arra sürgette, hogy hajtása végre a légi utasok adatainak megosztásáról szóló egyezményt. Azt mondta, hogy az Egyesült Államok is megosztaná Franciaországgal és többi európai partnerével a menekültek átvilágításának amerikai eszközeit.

Obama méltatta, hogy Párizs továbbra is 30 ezer menekült befogadását tervezi az elkövetkező 2 évben.

Francois Hollande azt mondta, egyetértettek abban, hogy a terroristák Európába áramlásának megakadályozása érdekében sürgősen le kell zárni a Törökország és Szíria közötti határt.

Mindketten óvtak az orosz vadászgép Törökország általi lelövése miatt kialakult konfliktus eszkalálódásától. Obama szerint Törökországnak joga van megvédenie a légterét.

Oroszországot szívesen látná az ISIS elleni nemzetközi koalícióban, de ez mindaddig kihívást jelent, amíg Moszkva a mérsékelt szíriai felkelőkre összpontosítja a figyelmét az ISIS helyett.

Hollande szerint a legfőbb cél az ISIS elleni harc, amiben a katonai fellépését fokozó Franciaországhoz és az USA-hoz hasonlóan Oroszországnak és Törökországnak részt kell vállalnia.

Közben a NATO szolidaritást vállalt Törökországgal, és kiállt az ország területi épsége mellett, de arra szólítja fel az érintett feleket, hogy az orosz vadászbombázó Ankara általi lelövése teremtette „súlyos” helyzetben körültekintően járjanak el, és csökkentsék a feszültségeket.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az észak-atlanti szövetség rendkívüli tanácskozása után azt mondta: a szövetség értékelései összhangban vannak a Törökország által közölt információkkal, amelyek szerint az orosz gép megsértette a török légteret. (MTI, CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.