Ukrajna tengeren is blokád alá veszi a Krímet

  • Az ukrán határőrség bejelentette, hogy készen áll az Oroszország által bekebelezett Krím-félsziget tengeri blokádjára.
  • Közben a kijevi nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) szerint Oroszország jól képzett katonai alakulatokat von össze a félsziget északi részén.

Az ukrán határőrség a honlapján közzétett közleményében emlékeztetett arra, hogy Petro Porosenko elnök javaslata alapján a kormány hétfőn elrendelte az ukrán területekről a félszigetre irányuló áruszállítás átmeneti tilalmát. A határőrség erre közölte: megteszik a szükséges lépéseket, hogy megakadályozzák az áruszállítást a közutak és vasutak mellett a tengeren is, és megerősítik az ellenőrzést a Krímbe vezető útvonalakon lévő ki- és beléptető pontokon.

A hétfői kormányhatározat előzménye, hogy a krími tatárok kezdeményezésére több civil szervezet és önkéntes katonai egység tagjai még szeptemberben blokád alá vették a Herszon megyéből az orosz megszállás alatti Krímbe vezető közutakat. A blokád azóta folyamatosan tart, csak személyszállító járművek áthaladását és a gyalogos közlekedést engedik.

A blokád szervezői követelik a kormánytól, hogy a termékblokád után a következő lépésként állítsa le az elektromos energia szállítását is a félszigetre. A múlt hét végén ismeretlenek felrobbantották az áramot szállító vezetékek két tartóoszlopát, így leállt az áramszolgáltatás Ukrajnából.

Közben az RNBO közölte, hogy Oroszországból újabb katonai alakulatok érkeztek a Krímbe. Ma öt Il-76-os katonai szállítógép szállt le a félsziget északi részén lévő Dzsankoj repterén. A Moszkvától északkeletre fekvő Ivanovóból szállítottak deszantos katonákat. A Dzsankojtól 3 km-re északnyugatra fekvő Kalinyivka településen pedig a Fekete-tenger partján fekvő oroszországi Novorosszijszkból érkezett ejtőernyős ezred tagjai vertek tábort.

Moszkva ma azzal vádolta meg Kijevet, hogy szándékosan késlelteti a Krímbe áramot szállító vezetékek megjavítását. Alekszandr Novak energetikai miniszter kilátásba helyezte, hogy válaszlépésként Oroszország leállíthatja a szénszállítást az ukrajnai erőműveknek.

A Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadár Donyecki Népköztársaság ma bejelentette, hogy leállította a szénszállítást Ukrajnának a kijevi irányítás alatti részébe.
Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzése ma nyilvánosságra hozta, hogy értesülése szerint Olelkszandr Zaharcsenko donyecki szakadár vezető parancsot adott az általa irányított fegyvereseknek, hogy „minden létező fegyverrel nyissanak tüzet” az ukrán katonákra. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.