A TEK 13+1 legrosszabb húzása

Terrorizmus
2015 november 25., 19:59
comments 368

Szigorú sasos logójával, páncélba bújtatott marcona kommandósaival és az FPS-videókban bemutatott bevetéseivel félelmetes imázst szeretne sugározni magáról a minden levegővételéről akcióvideót készítő Terrorelhárítási Központ, de a legtöbb magyarnak valahogy mégis inkább inkább mosolyt csalnak a szájára a terrorelhárítóink. Annyira sok volt a bohókás melléfogás, hogy nincs az a gépfegyveres, maszkos elitkommandós, ami ezt ellensúlyozni tudta volna.

photo_camera

A TEK-et egyébként 2010-ben hozták létre, azóta évi tízmilliárdos költségvetéssel működik Orbán Viktor korábbi testőre, Hajdu János főigazgatásával, folyamatosan duzzadó, most épp 1100 fős állománnyal. Főleg az NNI-ből, a Készenléti Rendőrség terrorelhárítóiból, az AVH-ból és a megszüntetett Őrezred gárdájából összevont emberállomány dolgozik Hajdu értő vezetése alatt.

UPDATE: Két fontos bénaság kimaradt a válogatásunkból, itt vannak.

Jöjjön 13+1 hatalmas húzás, időrendben.

1. II. világháborús, hatástalanított fegyvergyűjtemény lefoglalása, 2011. április

photo_camera

Szegény isaszegi férfi ha szeretett volna, sem tudott volna kárt tenni senkiben azzal rozsdás vaskacat-arzenállal, amit összegyűjtögetett. Nagy erőkkel rohanták meg a házát, de aztán végül a nyomozás nem igazolta a rendőrség gyanúját, hogy a férfi fegyverkereskedő lett volna. (Hvg)

2. Brad Pitt zombifilmes kellékeinek legfoglalása, 2011. október

photo_camera

Hiába volt rendőrségi engedély a Z világháború forgatásánál használt kamufegyverekre, a TEK-nél máshogy látták. A mindenhol résen lévő terrorelhárítás nem dőlt be a Holywood-i filmforgatás trükkjének, és kőkeményen elkobozta a fegyverarzenált. (Index)

3. A kulcsi gyilkos mutogatása, 2012. április

A korábban négy embert meggyilkoló férfi maga is sérülést szenvedett, kórházba kellett szállítani. Ennek ellenére elfogása után két és fél órával még mindig a TEK-esek autójában ült csuklyával a fején, hogy Hajdu János sajtótájékoztatója alatt, a sajtó képviselői előtt tehessék át egy másik autóba. (Origo)

4. Nem sikerült szíriai vízumot szerezni az akcióhoz, 2012. május

Kisebb döccenővel indult a "magánúton" Szíriában nyaralgató magyar rendőrök kiszabadítására irányuló TEK-akció, a terrorelhárító kommandósok ugyanis első körben nem kapták meg a beutazáshoz szükséges okmányokat. Így kicsit később indulhatott csak a későbbi sikeres akció. (Origo)

5. "Mondj kevesebbet, akkor nem tudnak beléd kötni!", 2012. augusztus


Ezt az örök igazságot súgta Hajdu János, a Szíriából sikeresen – bár egészen zavaros körülmények között – hazahozott korábbi túsznak az akcióról szóló sajtótájékoztatón. Örök klasszikus szállóige lett belőle. (Index)

6. Láncfűrészes öregember megfékezése, 2012. augusztus

Arányosnak nem biztos, hogy mondható, amikor a készenlétis rendőrök helyett rögtön a terrorkommandósokat küldik rá a Somogygesztiben láncfűrésszel fenyegetőző férfire. (Index)

7. Levél a halott fasisztának, 2012. augusztus

photo_camera

Egészen pontosan mutatja a TEK vezetőjének intellektuális horizontját az az eset, amikor levelet írt a Szent Korona Rádió vezetőségének, pontosabban Ostenburg-Moravek Gyulának. Hajdu azért címzett a Rongyos Gárda egykori vezetőjének levelet, mert ő szerepelt főszerkesztőként feltüntetve, arra kérte volna, hogy távolítsák el az oldalról a TEK egyik munkatársának a képét. De nem tűnt fel neki a szélsőjobbos oldal impresszumának nézegetésekor, hogy a címzett halott fasiszta olyan történelmi személyiségek sorában szerepel, mint Zrínyi Miklós vagy Rózsa Sándor. (ATV)

8. Luke Skywalker lefegyverzése, 2012. szeptember

Egyszer csak rengeteg kommandós rohanta le a BME campusát. Rövidesen kiderült, hogy filmet forgató diákok, konkrétan egy Luke Skywalkernek öltözött játékpisztolyos fiú robbantotta be a piros terrorvédelmi fokozatot. (Index)

9. Mindenki megverte a TEK elitkommandósait, 2012. szeptember

Peter Aerts, háromszoros K1 világbajnok (b) vezeti a Terrorelhárítási Központ (TEK) felkészítő edzést Budapesten 2013. szeptember 13-án.

"Egy békés megyei tűzoltó, egy budapesti obejktumőr, egy kazinbarcikai járőr és egy nyolcadik kerületi rendőr is könnyedén ütötte ki a rendvédelmi elitegység, a TEK kigyúrt versenyzőit szombaton a rendőrök harcművészeti gáláján. A TEK-esek minden döntőt elvesztettek, de a parancsnokuk így is elégedett volt velük, mert szerinte nem csak az a legény, aki adja, hanem az is, aki állja a pofonokat" – ilyen erősen indul a harcművészeti gáláról szóló [origo]-s cikk.

10. A kispuskás 72 éves ezermester, akit arccal a sárba terítettek, 2013. november

Nem tartozik a terrorelhárítók legarányosabb akciói közé, amikor berúgták a 72 éves öregúr ajtóját, majd pizsamástól a sárba fektették, mivel szerzett magának egy 1 db kispuskát, hogy meg tudja védeni 92 éves édesanyját. Az erről szóló akcióvideó "Házi fegyverraktár" címen került ki a népszerű videómegosztóra.

11. TEK-es lőtt véletlenül TEK-esre, 2013. december

A TEK felderítőjét lőtte meg az ablaküvegen keresztül combon és hasba egy TEK-es kommandós a Ferenciek terén, egy amúgy sikeres elfogási bevetés keretében (egy taxival utazó, fenyegetőző csalót kerítettek kézre). A terrorelhárító már leengedte fegyverét, amikor az elsült, és kétszer is eltalálta társát.

Lövedék ütötte lyuk Terrorelhárítási Központ (TEK) autóján MTI Fotó: Mihádák Zoltán
photo_camera Lövedék ütötte lyuk Terrorelhárítási Központ (TEK) autóján. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

"Az elfogás egy pontosan megtervezett, szakszerűen kivitelezett akció volt, senki sem volt életveszélyben" – közölte a TEK az eseményeket követően.

12. Jobbágyi megszállása és a fagyasztott csirkék megszámlálása, 2014. február

Vajon miért kellett nagy erőkkel megjelennie a terrorelhárításnak a Nógrád megyei faluban, és aztán leszámolni egy névtelen feljelentéssel megvádolt nyugdíjas házaspár fagyasztott csirkéit? Rejtély. (Origo)

13. A "terrorista migráns", 2015. szeptember

photo_camera

Nagy eredményként kürtölte tele a sajtót a kormány, hogy a TEK kommandósai "körözött terroristát" tepertek le. De aztán kiderült, hogy a terrorista korábban nem is volt körözött terrorista (csak Röszkén, a hergelés által vált úgymond azzá), aztán az, hogy nem is terrorista. Csak sok útlevél volt nála, bár az is lehet, hogy azok a családtagjaihoz tartoznak. De arra továbbra sincs magyarázat, miért terroristázták le, és miért rángatta le a vonatról harminc kommandós.

+1. A történelemkedvelő felvidéki fiatalok, mint lőfegyverrel nagy valószínűséggel visszaélő körökbe tartozó, potenciális dzsihádisták, 2015. november

Valószínűleg az eddigi legmókasabb húzás éppen most történt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.