Merkelék átadtak a görög kormánynak egy listát 10 ezer görög adóelkerülőről

gazdaság
2015 november 25., 21:37
comments 168

Alekszisz Ciprasz és kormánya, miután szeptemberben főlényesen nyertek a görög választáson, bejelentették, hogy keményen fel fognak lépni az adóelkerülők ellen, ezzel próbálva növelni az ország szegényes adóbevételeit. Olyan sok előrelépés azonban szeptember óta nem történt az ügyben, ezért Angela Merkel német kancellár úgy döntött, kicsit megsürgeti az ügyet.

A német kormány ezért áradott egy listát a görögöknek, ami nagyjából 10 ezer olyan görög állampolgár és cég adatait tartalmazza, akik adóoptimalizálási céllal svájci bankszámlákon tartják a pénzüket.

A lista összesen 3,6 milliárd eurónyi, azaz kb. 1123 milliárd forintnyi pénzt érint, amit a görög felső tízezer svájci számlákon parkoltat. Ez a pénz majdnem a duplája a nemzetközi segélyek legutóbbi részletének, ami jelenleg életben tartja a görög gazdaságot.

A listán pontosan 10 588 név szerepel, és a Guardian forrásai szerint a dokumentum tele van a legbefolyásosabb és leggazdagabb görögök neveivel és cégadataival.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.