Gazdasági szankciókkal csapnak vissza Törökországnak az oroszok

Oroszország széleskörű szankciókat tervez Törökország ellen a  Szu-24-es lelövése miatt - jelentette be Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök csütörtökön. 

Azt mondta, hogy a konkrét intézkedéseket napokon belül bejelentik. Medvegyev szerint a szankciók érinteni fogják a két ország közötti kereskedelmet, a munkaerőpiacot, a turizmust és a légi közlekedést is.

A két ország között elég erősek a gazdasági kapcsolatok: Oroszország számít Törökország második legnagyobb kereskedelmi partnerének, amíg a legtöbb orosz turista általában Törökországba utazik. Az orosz miniszterelnök hozzátette, hogy a büntető intézkedések érinthetik az olyan közös gazdasági projekteket is, mint az új vámokról szóló tárgyalások. 

Az orosz mezőgazdasági miniszter pedig a Törökországból érkező élelmiszerek szigorúbb ellenőrzését jelentette be. Ennek a gép lelövésének hatására az orosz élelmiszerügyi felügyelet 800 kg török árut minősített veszélyesnek, és kivonta a forgalomból.

Putyin szóvá tette, hogy még a mai napig nem kaptak világos bocsánatkérést a törököktől. Recep Tayyip Erdogan török elnök a CNN-nek azt mondta, hogy nem is fognak. (BBC/FAZ)