Hollande össze akarja hozni az oroszokat és az amerikaiakat az ISIS ellen

Francois Hollande francia elnök az Iszlám Állam elleni minál szélesebb koalíció létrehozását sürgette csütörtöki moszkvai látogatásán. Szerinte a párizsi terrortámadásokra adott válaszként Franciaországnak, az Egyesült Államoknak és Oroszországnak össze kell fogniuk a terroristák elleni harcban.

Hollande szerint a terrorizmus a közös ellenségük, aminek neve is van: Iszlám Állam.

Francois Hollande és Vlagyimir Putyin - Fotó: AFP/YURI KADOBNOV

Putyin elmondta, hogy ők is gyászolják a párizsi támadások áldozatait és azokat is, akik a lelőtt orosz gépen haltak meg Egyiptomban. Az orosz elnök támogatta Hollande törekvéseit egy terrorellenes koalíció létrehozására. Hozzátette, hogy 

Moszkva kész a szorosabb együttműködésre.

Hollande el akarja érni, hogy Bassár el-Aszad csapatai nem támadjanak civil célpontokra, a légicsapások során pedig ne a mérsékelt szír ellenzéki csoportokra, hanem az Iszlám Államra koncentráljanak. Valamint fel akarják gyorsítani a politikai átalakulást Szíriában.

Két nappal korábban a francia elnök Washingtonban Barack Obamával egyezett meg arról, hogy fokozni fogják az Iszlám Állam elleni bombázásokat és a két ország közötti titkosszolgálati együttműködést. A találkozó után Obama is arról beszélt, hogy az oroszokkal való együttműködés elképesztően hasznos lenne. (AFP)