Szijjártó egy év alatt megduplázta tanácsadói számát

politika
2015 november 26., 17:26
comments 149

Miután kiderült, hogy a kormány igen bőségesen fizet elég sok tanácsadó munkájáért, közérdekű adatigényléssel fordultunk a minisztériumokhoz, hogy küldjék meg a rendelkezésükre álló, velük szerződésben álló politikai tanácsadók és főtanácsadók listáját. Azt már múltkor kikalkuláltuk, hogy 

összesen 159 tanácsadót foglalkoztat a kormány havi bruttó 100 millió forintért.Néhány minisztérium azóta megküldte válaszlevelét, és a listák alapján általánosságban elmondható, hogy a minisztériumok kevésbé ismert munkatársakat alkalmaznak ilyen pozíciókban. A kormány ismert tanácsadói - például Habony Árpád vagy Arthur J. Finkelstein - nem tűnnek fel a listákon.  

Szijjártó megduplázta

A Külügyi és Külgazdasági Minisztérium (KKM) esetében szerencsés igazodási alapot jelentett, hogy pont egy éve Demeter Márta szocialista képviselő írásbeli kérdésére válaszolva Szijjártó Péter miniszter már egyszer nyilvánosságra hozta a külügyi tanácsadók listáját.  

photo_camera Szijjártó Péter külügyminiszter. 

A miniszter válaszából akkor az derült ki, hogy miniszteri kabinetben összesen öt tanácsadó (dr. Czifra Gabriella, dr. Gróf István, Farkas Réka, Grüll Tamás, Rónaszéki Nóra Erzsébet) dolgozott, a biztonságpolitikai államtitkári kabinetben hárman (Dr. Tombor Bálint, Niczky Emőke Ilona, Krasnyánszki László) voltak foglalkoztatva, Brassói Attila személyében pedig a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkári kabinet mellett egy tanácsadó dolgozott. 

A kilenc tanácsadó összesített havi illetménye tavaly bruttó 5 millió forint volt. A most megküldött adatok azt tükrözik, hogy egy év alatt Szijjártó megduplázta a tanácsadók számát:

photo_camera 9-ből egy év alatt 18 tanácsadója lett a KKM-nek. 

Főleg a Miniszteri Kabinetet erősítette meg a miniszter, ahol a korábbi öthöz képest ma már tizenkét tanácsadó - köztük három főtanácsadó - dolgozik. A tanácsok mennyiségének növekedésével természetesen a tanácsok költségei is megnövekedtek: a tizenkilenc tanácsadó együttes havi bérköltsége 13,8 millió forintra ugrott. Visszatérő dolog, hogy 

a tanácsadói pozíciók más beosztásokkal keverednek.Czifra Gabriella például más helyeken kabinetfőnök-helyettesként van feltüntetve, Dr. Tombor Bálint pedig kabinetfőnök is a biztonságpolitikai államtitkárságon. Ennyiből nem derül ki, hogy akinek több pozíciója van, az mindkét pozícióból kap-e fizetést. 

Lázárék kevesebben, de még mindig sokan

photo_camera Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Adatigénylésünkre válaszolt a Miniszterelnökség is. A csúcsminisztérium foglalkoztatja a legtöbb politikai tanácsadót: legutóbbi összesítésünk alapján 45 tanácsadó összesen bruttó havi 25,9 milliós illetményért dolgozik Lázár János és államtitkárainak keze alatt.

Közülük 18 közvetlenül Lázárnak ad tanácsot, akinek további két főtanácsadója is van. 

A politikai tanácsadók átlag bére bruótt 437 ezer forint, a két főtanácsadó összesen bruttó 2,5 milliót keres havonta, de az sajnos a listából nem derül ki, ki dolgozik közvetlenül a miniszteri kabinetnek. Az általuk megküldött táblázatból az viszont látszik, hogy - talán a Rogán Antal féle Miniszterelnöki Kabinet (MK) felállítása miatt - a tanácsadói garnitúra összement, mert a listán már "csak" 34-en szerepelnek. 

photo_camera A Miniszterelnökségen dolgozó tanácsadók listája. 

Nagy számok törvénye alapján ennyi tanácsadó között akadnak politikai kinevezettek. Kitta Gergely sokoldalú munkaerőnek látszik: róla egyszer már megírtuk, hogy századvéges elemző létére 775 ezer forintot felvesz a Fidesz-frakciótól is, de mint látható, a biztonság kedvééért valamennyit a Miniszterelnökségtől is kap. Göbl Vilmos korábban Lázár János mellett a hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense volt, de most már a Miniszterelnökségen ad - feltehetően kommunikációs - tippeket. Borbás Zoltán, a Fidesz-frakció egykori kabinettitkára, kormánypárti képviselőként egy időben a képviselőcsoport mezőgazdasági munkacsoportjának titkára volt. Krasnyánszki László tavaly még a Külügynek adott tanácsokat, azóta átkerült a Lázár-tárcához.  

Azt az origo.hu cikke alapján már korábban megtudtuk, hogy a Rogán-féle MK hét tanácsadója összesen 4,7 millió forintért dolgozik havonta, és innét derült ki az is, hogy Orbán Viktor személyi edzője is tagja Rogán tanácsadói csapatának. Az MK 444-nek küldött válaszlevelükből most kiderült az is, hogy három tanácsadói posztot valóban a Miniszterelnökségtől vettek át. 

Igazságügy + Belügy

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) is részletes tájékoztatást adott arról, hogy kik segítik Trócsányi László miniszter és stábja munkáját. Nyolcan vannak, összesen 4,7 millió forint bruttó bért oszt ki közöttük a minisztérium havonta, ahol 

komplett tanácsadói osztály is van.

Trócsányi László, igazságügyi miniszter.

Minden fontos területre jut egy tanácsadó - még a sajtóosztály sem marad tanácsadó nélkül, de az IM-ben számíthat tanácsadói munkára az is, aki más poszton nem vált be. 

photo_camera Az Igazságügyi Minisztériumban dolgozó tanácsadók. 

Gát Ákos Bence  sok helyen személyi titkárként van feltünteve, miközben a jelek szerint politikai tanácsadóként foglalkoztatja a minisztérium. Ő egyebek mellett Lánczi Tamás közpénzből fizetett Századvég-blogján is publikál. Dr. Scholz Evelin osztályvezetői megbízását Trócsányi szeptemberben visszavonta, de a jelek szerint vagy maradhatott közben tanácsadó, vagy ezzel vigasztalódhat. Dr. Wagner Zsófia korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkárságán dolgozott, de onnét két éve távoznia kellett; most havi bruttó 500 ezerért ad tanácsot a miniszternek. Dr. Jeney Orsolya korábbi helyettes államtitkár most már főtanácsadói pozícióban kap fizetést az IM-től. 

Pintér Sándor Brüsszelben
photo_camera Pintér Sándor, belügyminiszter. (Fotó: John Thys / AFP)

A Belügyminisztérium válaszlevele szerint Pintér Sándor mellett három főtanácsadó és két politikai tanácsadó dolgozik. Bancsics Ferenc korábban a fejlesztési tárca mellett volt miniszteri biztos, és egyben az MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt. elnöke; most a BM-nek gyárt politikai főtanácsadóként ilyen minőségi anyagokat. Dr. Drávucz Sándor politikai főtanácsadó tudományos stratégiai és kutatás-fejlesztési helyettes vezető volt a Honvédkórházban. Sömjéni László korábban az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium büntetőpolitikai főosztályát vezette, most főtanácsadó. A három főtanácsadó közül az egyik 1,5 millió bruttót keres, - azt nem tudni, melyikük -, a másik kettő 800, illetve 600 ezret. Kallós Attilát is valamiért tanácsadóként foglalkoztatja a minisztérium, miközben a jelek szerint inkább fotós és sajtós feladatok ellátásában aktív.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.