Visszafizette a végkielégítését a fideszes Simon Miklós, amit a felesége szavaztatott meg neki

politika
2015 november 27., 06:07
comments 52

Emlékeznek még Simon Miklós drámájára? A fideszes képviselő sok társával együtt kénytelen volt választani két addigi állása a polgármesterség  és az országgyűlési képviselőség között. 

Simon végül Nyírbogát polgármesteri székét áldozta be, és maradt a parlamentben. A települést 2001 óta irányította. Szerencsére nem került rossz kezekbe Nyírbogát, az új polgármester Simon felesége, Dr. Simonné Dr. Rizsák Ildikó lett. Aki aztán első intézkedései egyikeként végkielégítését szavaztatott meg a férjének. 

Már akkor jelezték többen, hogy egy 1994-es és egy 2011-es jogszabály szerint sem járna végkielégítés annak a polgármesternek, aki parlamenti képviselőként folytatja. De Nyírbogát jegyzője hibátlan érveléssel megvédte a bánatpénzt:

"A juttatás valóban nem illeti meg a távozó polgármestert, ha országgyűlési képviselői jogviszonyt létesít. Dr. Simon Miklós esetében azonban erről szó sincs, hiszen ő már jóval korábban felhatalmazást kapott a választóktól a parlamenti pozíció betöltésére, nem azután vállalta a megyében élők képviseletét, miután 13 év után búcsút intett a polgármesteri széknek!"

idézte akkor Bereznyákné dr. Bényei Bernadettet a Szabolcs Online.

Simon azt mondta, hogy talán nem szerencsés, hogy a felesége kezdeményezte, de jár neki ez a pénz, mert megdolgozott érte. Öthavi végkielégítést kapott, plusz a ki nem vett szabadságait is megváltották. 

photo_camera

A politikust feljelentették költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával. A járási ügyészség azonban bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást, a megyei kormányhivatal is jogosnak tartotta a kifizetést.

Csakhogy - írja a Bors - a Legfőbb Ügyészség felülvizsgáltatta a döntést a megyei fő­ügyészséggel. És végül arra jutottak, hogy - bár bűncselekmény nem történt - de az önkormányzatnál tévesen értelmezték a jogszabályokat.

A Bors ezek után felhívta Simon Miklóst, aki a határozatot még nem kapta kézhez, de már visszautalt az önkormányzatnak 791 ezer 334 forintot. Hogy miért ennyit? 

Mert állítása szerint ez végkielégítésének a nettó összege. 

Ahhoz viszont továbbra is ragaszkodik, hogy járt neki a pénz. Szerinte az ügyészség csak véleményt fogalmazott meg, mert a jogértelmezés nem az ő dolga. 

"Aki valamiért megdolgozott, azt ki kell fizetni, ha polgármesterről van szó, ha kőművesről" – mondta Simon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.