Orosz cégek többet nem vehetnek fel török alkalmazottakat

külföld
2015 november 28., 18:36

A kedden a török-szír határnál lelőtt orosz vadászgép miatt Oroszország számos gazdasági intézkedést léptet életbe Törökországgal szemben. Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten már elmondta, hogy katonai válaszlépés ugyan nem lesz, de súlyos következményei lesznek annak, hogy a törökök lelőtték a légterükbe 17 másodpercre behatoló orosz gépet. 

A Putyin által aláírt rendelkezés kitér a Törökországból érkező importra, az Oroszországban tevékenykedő török cégekre és minden török állampolgárra, aki orosz cégnél dolgozik. 

Az intézkedések értelmében kereskedelmi mennyiségben minden Törökországból származó termék behozatala ideiglenesen tiltott vagy korlátozott lett. Ugyanakkor a személyes célú behozatalt nem szabályozzák. Korlátozzák az országban működő török szervezetek számát is. 

A rendelkezés legerősebb részének mindenképp az tűnik, hogy az RT összefoglalója szerint orosz munkaadók 2016 január elsejétől nem vehetnek fel török állampolgárokat alkalmazottaknak. Ugyanakkor a törvény visszamenőleg nem lesz érvényes, azaz akinek december végéig érvényes szerződése van, maradhat. 

A kormány egyben megerősíti a Fekete-tengeri és Azov-tengeri kikötők védelmét, a cél megakadályozni, hogy török hadihajók tűnhessenek fel a közelben. 

A rendelkezés egyben felfüggeszt minden charterjáratot a két ország között. A Kreml egyben azt javasolja az utazási irodáknak, hogy ne adjanak el több utazást Törökországba. 

Pénteken a török elnök, Recep Tayyip Erdogan még arról beszélt, hogy Oroszország a tűzzel játszik, szombaton már azt mondta, hogy sajnálja a gép lelövését. Bocsánatot ugyanakkor nem kért. 

A most bejelentett szankciócsomag a legkomolyabb válaszlépés eddig az oroszoktól. Korábban annyi derült ki, hogy januártól felfüggesztik a török állampolgárok vízummentességét, és tartóztattak le török üzletembereket is Moszkvában. 

Ugyanakkor Dmitrij Medvegyev miniszterelnök már jelezte, hogy készülnek komolyabb válaszra is. Ezeket jelentették be szombat este. 

A szankciókkal vélhetően az amúgy is gyengén teljesítő orosz gazdaság sem fog igazán jól járni. A két ország között elég erősek a gazdasági kapcsolatok, Oroszország számít Törökország második legnagyobb kereskedelmi partnerének, amíg a legtöbb orosz turista általában Törökországba utazik.

Az orosz vadászgép lelövéséről és a török-orosz viszony közelmúltbeli alakulásáról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben. (BBC, RT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.