Tudomány: cukor + víz ≥ energiaital

tudomány
2015 november 28., 11:58
comments 140

Ha egy pohár vízbe egy kanál cukrot keverünk, annak esetenként bizonyos energiaitaloknál is erősebb élénkítő hatása lehet az emberi szervezet fizikai teljesítményére – legalábbis erre a megdöbbentő következtetésre jutottak a University of Bath kutatói, akik a American Journal of Physiology - Endocrinology & Metabolism nevű folyóiratban tették közzé kutatások eredményeit.

A kutatók a máj glikogén-szintjét vizsgálták profi kerékpárosoknál. Arra jutottak, hogy azok az italok, amikben csak glükóz, azaz szölőcukor van (ilyen a legtöbb energiaital), esetenként gyengébb teljesítményt és glikogén-szintet okoznak, mint amikor egyszerű étkezési cukor, azaz szacharóz van az innivalóban. Ennek az az oka, hogy ha kizárólag glükózt fogyasztunk, az rontja az emésztést, így a máj glikogén-szintje egy idő után csökkenni fog. 

Ezért azt javasolják, hogy óránként 90 gramm cukrot fogyasszunk sportolás közben, minden deci vizet 8 gramm cukorral higítva.

(Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.