A kormány megpuccsolta a parlamentet, majd elfogadott egy jogszabályt arról, hogy Tiborcz István és a miniszterek szülei és gyerekei is indulhassanak közbeszerzéseken

bűnügy
2015 december 01., 18:13
comments 925

A kormány egyetlen nap alatt nyomott át a parlamenten egy 58 oldalas törvénytervezetet. Hétfőn benyújtották, majd rendkívüli eljárásban kedden már el is fogadták. Ha ez nem lenne elég, az elfogadott szabályok a kihirdetésük másnapján életbe is lépnek, hiszen januártól alkalmazni akarják őket.

Az egyes törvényeknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakításával, valamint a költségvetési tervezéssel és gazdálkodással kapcsolatos módosításáról címet viselő törvénycsomag első ránézésre olyan, mintha főleg a NAV-val foglalkozna, az igazság azonban az, hogy

30 törvény több száz pontját érinti a közbeszerzéstől a nyugdíjszabályokon át a korrupció elleni harcig.

Egy elég fontos változást eszközöl például a közbeszerzésekről szóló törvényben. Ez a törvény eddig tiltotta, hogy a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a miniszterelnök-helyettes, az Országgyűlés elnöke vagy alelnöke, a miniszter, a Kúria elnöke, a legfőbb ügyész, az Alkotmánybíróság elnöke, az Állami Számvevőszék elnöke, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke, vagy a Központi Statisztikai Hivatal elnöke tulajdonában álló cég, vagy a felsoroltak hozzátartozóinak tulajdonában álló cég közbeszerzéseken vegyen részt.

A mostani módosítás viszont leszűkíti ezt a tiltást. mostantól már csak akkor nem vehet részt a felsorolt állami vezetők hozzátartozója a közbeszerzéseken, ha

az állami vezetővel egy háztartásban él.

Ráadásul ez a rész visszamenőleges hatályú: már 2015. november 1-jétől hatályos.

A módosítás súlyát talán a legegyszerűbb egy példával szemléltetni.

Ha például valaki a miniszterelnök veje, akkor az ő cége sajnos a régi szabályok szerint nem indulhatott közbeszerzésen. Az új szabályok szerint viszont igen, sőt, ha esetleg 2015. november 1 óta már indult, az sem baj.

De a szabály nemcsak a miniszterelnök vejére vonatkozik, ezentúl bármilyen állami vezető fia, lánya, apja, anyja, testvére, veje, menye, nagyapja, nagyanyja vagy bárkije indulhat és nyerhet közbeszerzésen, feltéve, ha nem él az adott vezetővel egy háztartásban.

Talán kár is mondani: a javaslatot fideszes és KDNP-s többséggel elfogadta a parlament, de igennel szavazott Fodor Gábor, és a DK-sok is.

(Aki a disznólábat észrevette: ugysenezem Tumblr)

UPDATE: 21.31

A Liberális Párt a poszt megjelentése után jelezte, hogy Fodor Gábor véletlenül nyomott igent, és erről a szavazás után szólt is a parlament jegyzői hivatalának. A végleges eredménybe tehát az ő szavazata valószínűleg nem fog beleszámítani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.