Egy kis tévézés még jót is tesz a gyerekeknek

A túl sok tévézés és számítógépezés depressziósabbá, rosszkedvűbbé teszi a gyerekeket azoknál a társaiknál, akiket a szüleik teljesen megvonnak a képernyő bámulásától. A legboldogabbak viszont azok, akik valamennyi időt eltölthetnek a nép ópiuma előtt, derül ki egy friss amerikai kutatásból.

A felmérés több előző kutatás eredményeit összegezte, így a kutatók egy 125 ezer fős mintából dolgozhattak statisztikai módszerrel.

Azok a fiataloknak, akik legalább öt órát töltenek tévézéssel/számítózással/mobilozással 80%-kal nagyobb valószínűséggel depressziósabbak, mint társaik. De még boldogabbak azok, akiknek szüleik otthon fél és két óra között állapítják meg a képernyőnézési kvótáját. 

A kutatók egyébént egy órát javasolnak.

A kutatásból az is kiderült, a képernyők és a depresszió közötti összefüggés 14 éves kor alatt figyelhető meg, utána nem mutatkozik különbség a tévézők és nem tévézők között. 

Nagy titok nincs a jelenség mögött Gary Goldfield pszichiáter, az ottawai egyetem tanár szerint: akik nem tévéznek, nyilván másokkal töltik el az idejüket, a személyes kommunikáció pedig a legjobb gyógyír a depi ellen. (Reuters/WaPo)