Játékbomba miatt vehette elő a román titkosszolgálat a Hatvannégy Vármegye kézdivásárhelyi vezetőjét

POLITIKA
2015 december 01., 20:10
comments 199

A román ügyészség kedden azzal vádolta meg a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egyik tagját, hogy

bombát akart robbantani Székelyföldön.

Az ügyészség a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) segítségével derítette fel a kézdivásárhelyi esetet. Az SRI házkutatást tartott a HVIM kézdivásárhelyi elnökénél is.

A román Mediafax hírügynökség szerint 400 pirotechnikai eszközt, 210 darab másod- és harmadkategóriás robbanószert, elektronikus időzítőket, katonai éjjellátókat is találtak a román hírszerzés munkatársai.

A HVIM szerint azonban semmi ilyesmiről nincs szó, a román hatóságok képtelen vádakkal illetik a szervezetüket. A kézdivásárhelyi elnököt, B. Istvánt pedig úgy vették őrizetbe Bukarestben, hogy minden hatósági intézkedés "teljesen törvénytelen" volt, a kihallgatáson nem engedélyezték ügyvéd jelenlétét, a jegyzőkönyveket csak románul állították ki, és nem biztosítottak tolmácsot.

A Transindex megkereste a HVIM-szimpatizáns  H. Istvánt, akinél szintén tartottak házkutatást, és berendelték Sepsiszentgyörgyre, ahol tanúként hallgatták ki. Ő azt mondta, hogy nála is pirotechnikai eszközöket kerestek, de miután nem találtak ilyesmit, merevlemezeket vittek el.

A Transindex szerint kiderült, hogy H. István és B. István arról tárgyaltak telefonon, hogy a B. István által működtetett, esztelneki airsoft-pályára be akarnak szerezni egy műanyag golyókat kilövő bombát, de az neten is megvásárolható játékbombát házilag is el lehet készíteni, és úgy sokkal olcsóbb is. B. István azt mondta, hogy ő el tudja készíteni házilag is a bombát. Ezt a beszélgetést nézhette be az SRI, és hihette tévesen azt, hogy igazi bombáról van szó.

Az ilyen airsoft bomba nem csinál mást, mint kb. 5 méteres körben műanyag golyókat lő szét, időzíthető és távirányítható is, de tényleges fizikai kárt nem tesz az emberben. H. István szerint, amikor meghallotta a történetet a sepsiszentgyörgyi ügyész, „ő is kacagott az egészen”.

H. István elmondta azt is, hoyg tudomása szerint B. Istvánt hamarosan hazaengedik Bukarestből.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.