Játékbomba miatt vehette elő a román titkosszolgálat a Hatvannégy Vármegye kézdivásárhelyi vezetőjét

A román ügyészség kedden azzal vádolta meg a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egyik tagját, hogy

bombát akart robbantani Székelyföldön.

Az ügyészség a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) segítségével derítette fel a kézdivásárhelyi esetet. Az SRI házkutatást tartott a HVIM kézdivásárhelyi elnökénél is.

A román Mediafax hírügynökség szerint 400 pirotechnikai eszközt, 210 darab másod- és harmadkategóriás robbanószert, elektronikus időzítőket, katonai éjjellátókat is találtak a román hírszerzés munkatársai.

A HVIM szerint azonban semmi ilyesmiről nincs szó, a román hatóságok képtelen vádakkal illetik a szervezetüket. A kézdivásárhelyi elnököt, B. Istvánt pedig úgy vették őrizetbe Bukarestben, hogy minden hatósági intézkedés "teljesen törvénytelen" volt, a kihallgatáson nem engedélyezték ügyvéd jelenlétét, a jegyzőkönyveket csak románul állították ki, és nem biztosítottak tolmácsot.

A Transindex megkereste a HVIM-szimpatizáns  H. Istvánt, akinél szintén tartottak házkutatást, és berendelték Sepsiszentgyörgyre, ahol tanúként hallgatták ki. Ő azt mondta, hogy nála is pirotechnikai eszközöket kerestek, de miután nem találtak ilyesmit, merevlemezeket vittek el.

A Transindex szerint kiderült, hogy H. István és B. István arról tárgyaltak telefonon, hogy a B. István által működtetett, esztelneki airsoft-pályára be akarnak szerezni egy műanyag golyókat kilövő bombát, de az neten is megvásárolható játékbombát házilag is el lehet készíteni, és úgy sokkal olcsóbb is. B. István azt mondta, hogy ő el tudja készíteni házilag is a bombát. Ezt a beszélgetést nézhette be az SRI, és hihette tévesen azt, hogy igazi bombáról van szó.

Az ilyen airsoft bomba nem csinál mást, mint kb. 5 méteres körben műanyag golyókat lő szét, időzíthető és távirányítható is, de tényleges fizikai kárt nem tesz az emberben. H. István szerint, amikor meghallotta a történetet a sepsiszentgyörgyi ügyész, „ő is kacagott az egészen”.

H. István elmondta azt is, hoyg tudomása szerint B. Istvánt hamarosan hazaengedik Bukarestből.