Tud hatékony lenni ez az állam, ha akar: Tiborcz István csak egyetlen hónapig nem indulhatott közbeszerzésen, de most korrigálta a kormány ezt az apró hibát

gazdaság
2015 december 01., 21:32
comments 270

Kedden délután megszavazta a parlament, hogy a magyar politikai vezetők hozzátartozói indulhassanak közbeszerzéseken, ha már nem egy háztartásban élnek a rokon állami vezetővel.

Többekben felmerült azonban a kérdés, hogy ha a régi törvény szerint a politikai vezetők hozzátartozói nem indulhattak közbeszerzéseken, akkor hogyan csinálhatott lámpákat ennyi magyar városban Tiborcz István cége még azután is, hogy Tiborcz feleségül vette Orbán Ráhelt, a miniszterelnök lányát, de még azelőtt, hogy Tiborcz eladta volna.

Nagyon jó a kérdés, el is magyarázom, mi a helyzet:

Kezdetben volt egy közbeszerzési törvény, ami 2011-ben lépett hatályba, ez itt. Ebben csak annyi van, hogy a közbeszerzés kiírója es családtagjai vannak kizárva a közbeszerzésből, arról nincs szó, hogy úgy általában állami vezetőknek vagy a családtagjaiknak ne lenne szabad indulniuk. nyerniük és röhögve hazavinni a remek kis pénzecskéket.

Ez a közbeszerzési törvény tehát nem zárta ki Tiborcz Istvánt sem a közbeszerzésekből.

(Tiborcz benn)

Igen ám, de a magyar kormány érezte, hogy változtatni kellene a közbeszerzések rendszerén, és világosabbá, becsületesebbé tenni az eljárásokat.

Idén el is fogadtak egy új közbeszerzési törvényt, ez lépett hatályba 2015. november elején. Ebbe viszont valami túlbuzgó közszolga beleírta, hogy a legfőbb állami vezetők (miniszterelnök, kormánytagok, NAV-elnök, házelnök és alelnök, Kúria elnök, legfőbb ügyész, köztársasági elnök, jegybankelnök, ilyesmi) és az ő hozzátartozóik nem vehetnek részt a közbeszerzésekben.

Hogy csak a példánál maradjunk: ez a törvény kizárta Tiborcz Istvánt is a közbeszerzési eljárásokból :(

(Tiborcz kinn)

A kedden elfogadott módosító viszont újra visszahelyezi a miniszterelnök vejét az őt megillető helyre, és ugyanígy lehetőséget ad a politikai vezetők akár közeli családtagjainak is arra, hogy közbeszerzéseken induljanak, nyerjenek és röhögve hazavigyék a remek kis pénzecskéket.

(Tiborcz benn)

Az új törvény természetesen visszamenőleges hatályú, tehát olyan, mintha már eleve így lépett volna hatályba november 1-jén az új közbeszerzési törvény, tehát ha van olyan állami vezető, akinek a rokona épp novemberben kapott valamit, neki sem kell aggódnia.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.