AZ USA nem akar garanciát vállalni Ukrajna Oroszország felé fennálló tartozására

gazdaság
2015 december 05., 17:29
comments 329

Ukrajna rengeteg pénzzel tartozik a világnak, de az ország keleti részein elhúzódó háború, a Krím elcsatolása, Oroszország válogatott sanyargatásai és az ukrán politikai elit évtizedes hagyományokkal bíró korrupciós szokásai miatt nem tud fizetni. Ebből idén májusban már voltak gondok, akkor Ukrajna egy hajszállal kerülte el az államcsődöt.

Tavasszal elsősorban a magyar államadósság jelentős részét is bortokló Templeton-alappal kellett megegyeznie a kijevi kormánynak, de sokan már akkor egy 3 milliárd dollár értékű eurókötvény miatt aggódtak. A kötvényről ugyanis sejteni lehetett. hogy közvetve az orosz állam tulajdonában áll.

Mostanára kiderült, hogy ez így is van, Oroszország a kötvény birtokosa. Ez még önmagában nem is lenne akkora probléma, de sajnos

a kötvény december 20-án lejár.

Ukrajna továbbra sem tud fizetni, így adósságátrendezéssel próbálkozott, Moszkva pedig ismét nagyot húzott. Putyinék belementek az adósságátrendezésbe, sőt jobb körülményeket kínáltak, mint amilyeneket az IMF szabott Ukrajna számára.

Viszont Moszkva támasztott egy feltételt is: a 3 milliárd dollárt a következő 3 évben egyenlő részletekben kellene visszafizetni Oroszországnak, de csak akkor, ha a Nyugat garanciát vállal az ukrán tartozás után. A Nyugat itt elsősorban az Amerikai Egyesült Államokat takarja.

Az orosz pénzügyminisztérium pedig most bejelentette, hogy az USA hivatalos választ küldött nekik, amiben

megtagadták a garanciavállalást.

A moszkvai kormány ezért jogi eljárást indít Ukrajna ellen, ha nem fizet a december 20-i határidőre. A legkedvezőtlenebb forgatókönyv szerint pedig ezzel Oroszország csődbe is lökheti Ukrajnát.

Az Egyesült Államok visszautasítása ráadásul tovább erősítheti az ukrán politikai elitben és a Majdan téri nyugatpárti tüntetőkben azt az érzetet, hogy a Nyugat, amihez olyan nagyon tartozni akartak, magára hagyja őket az Oroszországgal vívott, elkeseredett harcban.

Ebben az ügyben persze Washingtonnak sem volt könnyű dolga: egyrészt rengeteg pénzről van szó, másrészt pedig egy ilyen garancianyújtás azért is rizikós, mert az ukrán politikai elit nem lett kevésbé korrupt az oroszbarát Viktor Janukovics elnök elüldözése óta sem. Ráadásul az ukrán államnak rengeteget kell költenie a keleti szeparatistákkal vívott háborúra is. Így nagy esélye lett volna annak, hogy az ukrán állam egyszerűen nem fizetett volna az oroszoknak, akik így lehívták volna az amerikai garanciát.

Az ukrán állam viszont valószínűleg így sem fog fizetni, hiszen nem tud. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.