Bele kéne húzni! - preview, day 15

Nincs kategorizálva
2015 december 05., 09:11

A 14. forduló már a múlté, a tabella élén pedig még mindig ott trónol a Leicester a maga 29 pontjával, igaz, már csak holtversenyben a Manchester City-vel. Nyakukon a United, és egészen hihetetlen módon az Arsenal is csak két ponttal van lemaradva a listavezetőktől egy ilyen botrányos széria után – Wengerék nyugodt szívvel vezethetnék a bajnokságot, ha nem ajándékoztak volna összesen négy pontot a West Brom-Norwich duónak. Mint a talajvíz, jön fel a Spurs és a Pool, ellentétben a Newcastle és az Aston Villa gőzerővel hasítanak lefelé, a Chelsea pedig még mindig nem bír elrugaszkodni.

Rég nem volt már egyébként ilyen kevés pontja az első helyezettnek 14 forduló után, egészen pontosan öt éve, amikor a Chelsea és a United álltak az élen 28-28 ponttal, összesen pedig hétszer fordult elő a PL történetében, hogy 30 alatti pontszám elég volt az első helyhez a bajnokság ezen szakaszában. A rekord 14 forduló után 38 pont, amit a City-nek sikerült elérni a 2011/12-es szezonban. Ez a mostani 29 akkor a 4. helyhez lett volna csak elég. Húzzúnk má' egy kicsit bele gyerekek!

A hét meccse:

Manchester United – West Ham United (szombat, 16:00, DigiSport 1)

Múlt héten mindkét csapat egy dögunalmas döntetlent játszott a Leicester illetve a West Brom ellen, ami akár meg is ismétlődhet a hétvégén. A kalapácsosokkal kapcsolatban már nagyon elcsépelt lenne előszedni a Robin Hood sztorit, azt hiszem annak a mesének vége. Ellenben nagyon is szükségük lenne a londoniaknak arra a három pontra, ha nem akarnak lemaradni az előttük tanyázóktól, sőt, egy esetleges vereség benyelésével a 10. helyre is csúszhatnak. A United nincs ennyire rossz helyzetben – már ha ez annyira rossz helyzetnek nevezhető a WHU szempontjából –, ők a legrosszabb forgatókönyvvel is csak a negyedik helyig eshetnek vissza, egy győzelemmel azonban akár a tabella élére is ugorhatnának. Ahhoz viszont botlania kéne a két City-nek.

Dimitri Payet sérülése mellett természetesen nem lehet elmenni szó nélkül, pontosan ő az a játékos, akire szükség lenne a pályán egy United elleni meccsen (vagy bármilyenen). Követte őt Diafra Sakho is, aki a West Brom ellen szedett össze egy elég komoly combsérülést, három hónapot jósolnak neki. Ezzel rendesen megcsappantak Bilic lehetőségei, ami a 9-es posztot illeti, maradt Andy Carroll, akit a földön szinte lehetetlen megjátszani, így jöhetnek majd a felívelt labdák, amiket megpróbálhat továbbítani a Zarate-Lanzini-Moses trió valamelyikének. De ott van még Jelavic, és az is előfordulhat, hogy ő fog kezdeni az Old Trafford-on... Akármelyik alternatívát is választja Bilic, semmi extrára ne számítsunk. Hogy valami pozitív is legyen, az eltiltásokból visszatérhet a középpályára Mark Noble és a védelembe James Collins is.

Itt vagyok, főnök!

A manchesteriek kezdője is némiképp átalakul Rooney bokasérülése miatt, Depay ismét helyet kaphat a kezdőben, és Schneiderlin is valószínűleg az elejétől játszik majd. Rooney-n kívül még Rojo küzd vállsérüléssel, Herrera és Jones is a tribünről nézik majd az összecsapást, a fiatal Lingard viszont állítólag már elérhető lesz.

Nem lennék meglepődve, ha a hazaiak átengednék a kezdeményezést, és megpróbálnának fegyelmezett védekezés mellett várni a megfelelő pillanatra. Pontosan így alakulhat majd ki egy újabb, már megszokott unalmas meccs. Slaven Bilic egyébként úgy nyilatkozott, hogy nem találja unalmasnak a United játékát, csak nem annyira gyorsak és agresszívek mint a Ferguson érában. De ezt mindenki tudja.

Érdekes a két csapat abból a szempontból, hogy míg a Manchester viszonylag kevés gólt szerez és keveset is kap, addig a West Ham elég sokat lő, ám sokat is kap. Pont az ilyen csapatok közti meccsek szoktak egy szép nagy döntetlenbe torkollani, bár a West Ham nem nagyon szeret az Old Trafford-ra járni, sőt: utoljára 2007-ben sikerült győzniük Manchesterben, azóta nyolc meccs telt el, és a kalapácsosok mindet elvesztették a vörös ördögök otthonában. A poszt végén vár egy kérdés ezzel kapcsolatban.

Van Gaal fiai valamivel lazábban várhatják a találkozót, természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne akarnának feltétlenül nyerni, mert otthon mindenképp az lesz a cél, de ha esetleg a meccs döntetlennel végződik majd, akkor sem dől össze a világ. A United ugyanúgy ott lesz az élbolyban és ugyanúgy bajnokesélyes marad.

A helyükben jobban izgulnék a soron következő BL meccs miatt, ahol a Wolfsburg otthonában lépnek majd pályára. A németek mindenképp a csoport első helyét fogják megcélozni, amihez egy döntetlen már elég is lenne nekik. Ebben az esetben pedig, ha a csoport másik meccsén a PSV megveri otthon a CSZKA Moszkvát, a vörös ördögök búcsúzni kényszerülnének.

Visszatérve a PL-hez, az X-re való célozgatások ellenére mégis úgy gondolom, a Manchester United ismét behúzza otthon a West Ham ellen. 2-1.

A többiek:

Stoke City – Manchester City (szombat, 13:45, DigiSport 1)

A Stoke továbbra is az egyik legkiszámíthatatlanabb csapat a PL-ben: megverik a Chelsea-t és a Southampton-t, majd egy überfos játékkal kikapnak a Stadium of Light-ban. Mostanában ugyan a City se brillírozik, igaz a Soton-t ők is két vállra fektették, de Agüero sem az igazi még, Touré pedig enyhén fogalmazva formán kívül van. A Britanniából nem lesz olyan könnyű elvinni mindhárom pontot, én meg is kockáztatok egy meglepetést: 1-1

Arsenal – Sunderland (szombat, 16:00)

Coquelin-t követte Sánchez, Cazorla és Koscielny is - utóbbi talán előrhető lesz már - ez pedig már azt jelenti, hogy Özil kivételével az ágyúsok összes kulcsjátékosa kidőlt. És ott van még a hétközi sorsdöntő BL meccs is, ahol muszáj megverni az Olympiakost a továbbjutáshoz. Idegenben. Két góllal. Óriási feladat hárul így a sérüléséből épphogy csak visszatérő Ramsey-re, aki legalább valószínűleg kedvenc posztján, a pálya közepén játszhat majd Özil mögött. A Sunderland utolsó két meccsét nagy meglepetésre megnyerte, az már egyenesen csoda lenne, ha ez az Emirates-ben is sikerülne a fekete macskáknak. 2-0

Southampton – Aston Villa (szombat, 16:00)

A szentek az utolsó három meccsükön kaptak három pofont, egyik nagyobb volt, mint a másik. A harmadik ugyan a Ligakupában csattant, de kétségkívül az volt a legnagyobb. Kívánni sem tudnának jobb ellenfelet, mint a szegény Aston Villa, akiknek minden bizonnyal a 15. forduló után is csak öt pontjuk lesz. 3-1

Swansea – Leicester (szombat, 16:00)

Csúsznak a hattyúk, csúsznak lefele. Utoljára pont az Aston Villát sikerült megverniük még októberben, Gomis pedig a negyedik forduló óta nem talált az ellenfelek kapujába és a kezdőből is kiszorult. A Leicesternek ellenben ez lehet a félév utolsó könnyűnek mondható meccse. Ha jót akarnak maguknak a rókák, mindenképp begyűjtik a három pontot a Liberty-ben, jól fog még jönni télire. 0-1

Watford – Norwich (szombat, 16:00)

Ahogy azt már számtalanszor leírtuk, a Watford egy masszív kis középcsapat lett a PL-ben. Ighalo személyében van egy gólvágójuk, és Deeney is kezd formába lendülni. A Norwich-ot sem kell félteni, csak a táblázatban elfoglalt helyük nem mutat olyan jól, mint ellenfelüké. Az ágyúsoktól loptak egy pontot a múlt héten, ugyanezt megteszik majd most is Elton John-ék ellen. 1-1

West Bromwich – Tottenham (szombat, 16:00)

A Spurs idén nagyon működik. Nem kaptak ki az első forduló óta, a nagyok ellen sem dobják be a törölközőt, és övék a második legjobb védelem, ami ritkaság a londoni klubnál. A West Brom-nak ugyan szerencséje volt a fővárosiakkal az utóbbi időben, a kakasok ellen már nem lesz. 1-3

Chelsea – Bournemouth (szombat, 18:30, DigiSport 1)

A kékek lassan kezdenek magukra találni, igaz az utolsó meccsük egy bosszantóan unalmas 0-0 volt a Spurs ellen, de nem is várta senki, hogy ott egy hatalmas győzelmet aratnak. Ellenben otthon a kieső helyen szerénykedő B’mouth elleni meccs könnyen lehet önbizalomdopping, és Mourinho-ék végre elrugaszkodhatnak a középmezőny aljától. Costa pedig lehet, hogy a mezhajigálás után a székeket töri össze a cserepadon, ha nem kap lehetőséget. 4-1

Newcastle – Liverpool (vasárnap 17:00, DigiSport1)

A szarkáknak csak az a „szerencséjük”, hogy van egy velük egy szinten lévő, sérülésekkel teletűzdelt Bournemouth, és még egy náluk is gyengébb Aston Villa. Utolsó két meccsükön nyolc gólt nyaltak be (a Leicester és a Palace ellen), vasárnap délután pedig egy olyan csapatot fogadnak, amelyik a Ligakupában hatot lőtt a Southampton-nak, sőt Sturridge is megtalálta a góllövő csukáit. McClaren sem most fogja elkezdeni csapata megmentését - már ha egyáltalán megmenti valaha is. 0-3

Everton – Crystal Palace (hétfő, 21:00)

A hétfő ugyebár a hét legszarabb napja, de nem akkor, amikor egy ilyen jó kis meccs vár az emberre lefekvés előtt. A Palace egy hete leiskolázta a Newcastle-t, az Everton pedig értékes két pontot hagyott Bournemouth-ban az utolsó másodpercekben, amelyekkel a Palace és a Liverpool elé kerülhettek volna a tejkaramellások az előkelő 6. helyre. Nem így történt, de ami késik, nem múlik. Hétfőn előznek. 2-1

A beígért kérdés: Ki szerezte a győztes gólt azon a 2007-es Manchester United - West Ham meccsen, ahol a kalapácsosok utoljára győzni tudtak az Old Traffordon?

A helyes választ beküldők közt kisorsolunk egy három éves beutalót Eva Carneiro Seychelle-szigeteki magánrendelőjébe, ólinkluzív, meg minden. Hajrá!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.