Medgyessy Péter beleharapott az enni adó kézbe

POLITIKA
2015 december 05., 10:14
comments 105

Nyilván mindenki hallotta, hogy Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Orbán Viktor 2002-es trónfosztója, akinek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Parlamentben átadta a Magyar-Kínai Barátságért Kitüntető Díjat, szó szerint azt mondta a Magyar Időknek, hogy:

  1. „most kétségtelenül és érezhetően a társadalmi érzékenységnek és a nemzetközi érdeklődésnek a homlokterébe került a magyarországi korrupció”
  2. „azt semmiképp nem merném állítani, hogy a korrupció szintje ma, az Orbán-kormány időszakában magasabb lenne, mint korábban, illetve hogy maga a jelenség tapinthatóbb lenne, mint az előző kormányok idejében”

Most viszont az ATV-ben épp az ellenkezőjét mondta: a Magyar Idők szerinte rosszul idézte őt, mert a korrupció most tapinthatóbb, sőt ma más minőségű, mint a korábbi kormányok idején volt, és a hazai meg a nemzetközi közvéleményt is nagyon foglalkoztatja a jelenség.

Medgyessy Péter volt miniszterelnök (j), miután átvette a Magyar-Kínai Barátságért Kitüntető Díjat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől (b) és Oláh Lajos független országgyűlési képviselőtől, a Nagy Fal egyesület elnökétől a Parlamentben 2015. november 20-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
photo_camera Fotó: Illyés Tibor / MTI 

A nyilatkozatával kapcsolatban azt kérte Mészáros Antóniától (a Szabad Szemmel műsorvezetőjétől), hogy ha klasszikusokat idéz, idézze őket pontosan.

Ma sok esetben kétharmados törvényekkel legalizálva folynak korrupciós jelenségek az országban – mondta Medgyessy, aki nem támogatja a Lex Tiborczot.

Arról, hogy a miniszterelnökségén mennyire érezte tapinthatónak a korrupciót, azt mondta, az állam túlterjeszkedése önmagában a korrupció melegágya, ezért nem merné azt állítani, hogy a saját miniszterelnöksége idején ne lett volna korrupció.

A beszélgetés legszebb része

Mészáros Antónia emlékeztette, hogy Medgyessy a lemondásakor az SZDSZ-hez kötötte az akkori kormány korrupciós ügyeit, amire Medgyessy úgy reagált: nem akar ezzel foglalkozni, de annak idején nem azt mondta, hogy az SZDSZ-ben van korrupció, hanem hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Mészáros erre szólt, hogy Medgyessy akkor nem így fogalmazott, mire a volt miniszterelnök azt mondta: 2004-ben is rosszul idézte őt a sajtó. (ATV)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.