A törökök buknak nagyobbat az orosz vadászgép lelövése után bevezetett szankciókkal

A londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank szerint a orosz vadászgép lelövése után bevezetett orosz szankciók miatt a török gazdaság jár rosszabbul. Az EBRD szerint ha nem vonják vissza a korlátozásokat, 2016-ban a török GDP-re ezek hatása mínusz 0,3-0,7 százalékos lehet. 

Fotó: AFP / OZAN KOSE

A bank szerint a legnagyobb csapás a török turisztikai szektort érné, hiszen a 2014-ben a turisták 12,2 százaléka orosz volt, és ők hozzávetőleg 3 milliárd dollárt költöttek. Ez önmagában a török GDP 0,3-0,4 %-a. 

Oroszországban a törökországi turizmus korlátozása a belföldit növelheti meg, ami szűkös kapacitásai miatt árat emelhet, így az inflációt növelheti. Az EBRD szerint a következő egy évben akár 25 százalékkal is emelkedhetnek az orosz turisztikai szolgáltatások árai. 

A bank szerint az orosz gazdasági a Törökországba irányuló orosz energiahordozó-export befagyasztását szenvedné meg a legjobban, bár ez a forgatókönyv egyelőre valószínűtlen. Törökország az orosz földgázexport második legnagyobb piaca: tavaly 8,3 milliárd dollár értékben vásárolt orosz gázt, ami az orosz GDP-érték 0,6 százalékának felelt meg. (MTI)