Szopatós poén miatt rúgták ki a szerb védelmi minisztert

2015 december 7., hétfő 12:09
288

Szexista megjegyzése miatt nem maradhat pozíciójában Bratislav Gasic védelmi miniszter – közölte Aleksandar Vucic szerb kormányfő a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint.

Bratislav Gasic (Fotó: Kristina Maslarevic / Anadolu Agency)

A miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján a B92 televízió újságírónője leguggolt, hogy a mögötte lévő kamerák elől ne takarja el a minisztert, aki ennek láttán azt mondta:

„Szeretem azokat az újságírónőket, akik ilyen könnyen letérdelnek.”

Itt látható a jelenet:

A miniszterelnök az egész kormány nevében bocsánatot kért az újságírónőtől és minden Szerbiában élő nőtől a védelmi miniszter kijelentése miatt, és hozzátette, hogy ilyen senkivel sem lenne szabad, hogy történjen.

Nincs mentség Bratislav Gasic kijelentésére, ezért annak ellenére, hogy jól végezte munkáját a védelmi tárca élén, nem maradhat miniszter ilyen sértések után, amikkel egy nőt illetett, és amivel minden nőt megsértett. – mondta Vucic, aki úgy fogalmazott:

„Bratislav Gasic a barátom, annak a pártnak az alelnöke, amit vezetek, nagyon odaadó barátom, az egyik legodaadóbb emberem (...), egy olyan ember, aki jobban végezte a védelmi miniszteri feladatokat, mint én korábban, és tízszer jobban azoknál, akik most bírálják, komoly eredményeket ért el (...), de Bratislav Gasic nem maradhat védelmi miniszter.”

Vucic azt mondta, kormányfőként mindig kiállt miniszterei mellett, amikor azokat indokolatlanul támadták, de most nem tud igazolást találni a miniszter kijelentésére.

Aleksandar Vucic már vasárnap sokkolónak nevezte Gasic kijelentését, a védelmi miniszter pedig később közleményben és telefonon is bocsánatot kért az újságírótól. Azt írta: nem magyarázkodik, mert „gyalázatos kijelentésére nincs magyarázat”.

Brankica Jankovic jogegyenlőségi biztos szerint a megnyilvánulás megengedhetetlen, és nemcsak az újságírónőkre, hanem minden nőre nézve sértő. A Szerbiai Újságíró Szövetség szerint jó, hogy a miniszter bocsánatot kért az újságírónőtől, de „a bocsánatkérés meggyőzőbb lett volna, ha a helyszínen történik, még azt megelőzően, hogy a botrány eléri a közvéleményt”. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt