Legördült a futószalagról az új Quaestor-törvény, ami már nem is Quaestor-törvény

Benyújtották az új Quaestor-törvényt (pdf), amit már nem is Quaestor-törvénynek hívnak, hanem  "a tőkepiac stabilitásának erősítése érdekében tett egyes kárrendezési intézkedésekről" szóló törvénynek. És az előzővel ellentétben nem a Fidesz parlamenti frakciója, hanem az igazságügyminiszter nyújtotta be.

Ennek megfelelően egy sokkal fifikásabban megfogalmazott szövegnek tűnik, mint az előző, ami már első látásra is alkotmányellenes volt, annyiféleképpen kivételezett a károsultakkal (és aztán ennek megfelelően a lényegét meg is semmisítette az Alkotmánybíróság).

Az új törvény elvileg nem csak a Quaestor károsultjaira vonatkozik, hanem azoknak a károsultjaira, akik "bróker jelleget, a szabályozott piaci szereplői státuszt kihasználva, a cégcsoport tagja által kibocsátott, tehát mintegy »saját« kötvénnyel okoztak kárt a befektetőknek". Tehát csak azokat, ahol a cég saját kötvényét vették meg a károsultak. Ez egyébként az utóbbi időben kirobbant botrányoknál csak Quaestor és a Hungária károsultjai igaz, a Buda-Cash károsultjaira (akikkel elképesztő színvonalon packázik a magyar államigazgatás) viszont nem. Sőt, kikerülnek a jogosultak körül a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó ügyfelei is.

Az előző törvényhez hasonlóan itt is 30 millió forint a kártalanítási értékhatár – ez eddig a BEVA által kifizetett hatmillión felül –, viszont a kárértékből le kell vonni a 2008 eleje óta kifizetett hozamot. (Érdekes, a hvg.hu által megszerzett törvényjavaslatban pontosan ez volt, pedig Patai Mihály, a Bankszövetség vezetője arra azt mondta, hogy elavult tervezet.) Ha a 2008 óta kapott hozam nagyobb, mint 3 millió forint, akkor még 11 százalékot is levonnak a kifizetendő összegből.

Miért pont ennyit? A törvény indoklása szerint itt figyelembe vették az éves átlagjövedelmeket. 14 ezer embertől nem fognak levonni a hozamon kívül semmit, állítja a törvény indoklása, mert nekik kevesebb kifizetett hozamuk volt, mint 3 millió forint – de akkor 20 ezer embertől levonják a hozamon felül a 11 százalékot.

A hozamot egyébként azért nem fizetik ki, mert

a Quaestor egy piramisjáték volt a kormány szerint.

Ahogy a minisztérium fogalmaz:

"A realizált kamat, hozam leszámítása azért indokolt, mert a vállalatcsoport működése minden esetben arra épült, hogy a hozamot az értékesítésből származó újabb bevételekből fedezték, azaz tényleges kötvényhozam nem realizálódott, a hozam kifizetése tulajdonképpen tőketérülésnek tekinthető."

Ha piramisjáték volt a Quaestor, akkor miért kellet pénzt tartani náluk, üzletelni velük a külügyi nyitásban stb.?

(Érdemes megfigyelni, hogy itt a törvény a fenti részben "a" vállalatcsoportról beszél, pedig a törvény címe szerint nem csak a Quaestorról szólna a javaslat.)

Azt is megállapítja a törvény, hogy a kárrendezést külön kérni kell majd, jövő február 25-ig.

A kárrendezést a bankok fizetik, de valójában nem. Évente összesen legfeljebb hétmilliárd forintot fizethetnek be a BEVA-tagok, túlnyomórészt a bankok. Ezt azt jelenti, hogy a bankok eredményét elvileg még nagyjából tíz évig terhelni fogják a Quaestoros pótbefizetések. Azaz terhelnék, ha nem írnák le az adójukból, de a törvény erre is lehetőséget teremt, így aztán végső soron mi, az adófizetők fogjuk fizetni az egészet. Szívesen!