Százával csatlakoznak Oroszországból az ISIS-hez

Tunézia és Szaúd-Arábia után már Oroszország a legnagyobb dzsihadista-exportőr a világban: a New Yorki-i központú Soufan Group biztonságpolitikai tanácsadócég becslése szerint idén már 2400 orosz állampolgár harcolhat Szíriában és Irakban az ISIS oldalán.

Bár más országokból is egyre többen csatlakoznak az ISIS-hez, arányaiban Oroszországban nőtt meg a legjobban a dzsihádisták létszáma - egy évvel ezelőtt a becslések szerint még csak 800 orosz harcolhatott Szíriában.

A növekedés oka nyilvánvalónak tűnik: most, hogy már orosz katonák is harcolnak Szíriában, az oroszországi iszlámisták ott is harcolhatnak ellenük. Ráadásul ott még talán könnyebb dolguk is van, mint hazai pályán, az Észak-Kaukázusban, ahol az orosz belbiztonsági erők kemény kézzel tartanak rendet.

De Oroszország csak szeptemberben kezdett háborút az ISIS ellen, a növekmény pedig már ez előtt keletkezett, vagyis más áll a háttérben.

A Novaja Gazeta oknyomozása szerint az, hogy az orosz nemzetbiztonság, a KGB-utód FSZB maga szervezte meg több orosz dzsihádista szíriai utazását.

Abból indultak ki, hogy mégiscsak jobb, ha a szélsőségesek Oroszország helyett Szíriában vannak. Ez ugyan első ránézésre elég jó ötlet, de a párizsi terrortámadások tapasztalatai alapján visszafele is elsülhet: azok, akiket az FSZB Szíriába utaztatott, hasznos harctéri tapasztalatokkal térhetnek haza a kiképzés után Oroszországba. (Via The Daily Beast)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.