Ilyen is van? Menet közben elfogyott a pénz egy sportberuházásra

sport
2015 december 12., 09:05
comments 89

Siófokon egészen különös dolog történt, hirtelen nem is emlékszünk ilyenre 2010 óta. Leállt egy megkezdett sportberuházás. 

Nem, akkora nagy baj azért nincs, hogy a focit érintse az építkezés. És Felcsúton is annyira rendben megy minden, hogy Orbán Viktor telekszomszédságában, az ország már így is legpazarabb fociakadémiáján javában épül két új edzőpálya a meglévők (és a stadion meg az akadémia épülete) mellé. Ráadásul egy hatalmas, Makovecz-stílusú kazánházat is átadnak nemsokára, ahonnan fűtik majd a pályák gyepét, hogy télen is gyakorolhassanak szorgalmasan a játékosok. És vettek takarítógépeket is. 

A felcsúti legújabb, 3,1 milliárd forintos beruházásból 2,55 milliárd tao-s pénzt. Vagyis az a pénzt, amit a cégeknek a nyereségükből eredetileg társasági adóként a költségvetésbe kellene befizetniük. De dönthetnek úgy, hogy inkább sport vagy kulturális célokra fordítják.  Elvileg nem a profi csapatok támogatása a cél, hanem az utánpótlás-nevelés és a létesítményfejlesztés megsegítése.  

Az Orbán Viktor szívéhez annyira közelálló felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia különösen népszerű, ha egy cég úgy gondolja, inkább a sportra menjen a pénze, mint a központi költségvetésbe. 

Eddig összesen 11 milliárd forint tao-pénz került a PFLA-t működtető alapítványhoz. 

A sajátos miniszterelnöki logika szerint az nem közpénz, amiből Felcsúton téglát és gyeptéglát vesznek, hiszen nem a költségvetésből fizetik ki az építkezéseket, hanem abból a pénzből, amit nem kellett befizetni a költségvetésbe.

Siófokra nem jut

És akkor itt van egy másik példa. Siófokon ugrottak egy akkora óriási fejest a tao-pénzekbe, hogy beleálltak a friss betonba. 

Eközben Siófokon

A siófoki női kézilabdacsapat 2009-ben lett első osztályú, ehhez mondjuk messze nem voltak adottak a megfelelő körülmények. A meccseit a város egyetlen szabvány méretű pályáján, a Beszédes József Általános Iskola tornacsarnokában játssza. Mivel a klub fiatal játékosainak nem volt hol edzeniük, ezért 2013-ban elkezdtek felépíteni egy munkacsarnokot az utánpótlásnak. 

Ez még simán lement. A 367 milliós beruházásban 260 millió forint volt a tao-pénz, 110 millió az önrész, az önkormányzat ingyen adta a területet.

Mivel alapkőletétel nincsen politikus nélkül, 2013-ban Simicskó István, akkori sportért felelős államtitkár ment büszkén bejelenteni, hogy a kormány közvetett módon támogatja az új munkacsarnok felépítését. Vagyis itt a tao-pénz bevallottan állami támogatás, Felcsúton viszont továbbra sem az. 

photo_camera Forrás: somogytv

A munkacsarnok után már egy valódi sportcsarnok építésébe kezdett bele a klub a volt kenyérgyár területén. Az önkormányzat itt eredetileg négymilliárd forintos beruházásból egyedi kulturális intézményt akart kialakítani, de a beruházás nem került be a kiemelten támogatandó állami projektek közé. Így aztán inkább odaadták a kéziladbacsapatnak. 

Minden ment a maga módján, tavaly októberben letették az alapkövet, Simicskó István államtitkár is éppen ráért.

photo_camera Forrás: kormany.hu

A milliárdos beruházással egy 1100 fős sportcsarnok építésének kezdtek neki. Az önkormányzat 200 milliót adott a csarnokra, a többi tao-pénz. Mármint lett volna, de nincs. Így hiába ígérték a csarnok átadását most nyárra, az építkezések hónapokkal ezelőtt leálltak. 

Fodor János ügyvezető szerint a szerződés alapján 2016 júniusig kell elkészülniük. Megnéztük még egyszer, hogy mi emlékszünk-e rosszul, de nem. Az alapkőletételnél 2015 nyári átadásról volt szó. A kivitelező honlapján is 2015 június-augusztus szerepel.

A csarnok 40 százalékos készültségnél áll, szerkezetkész. Csakhogy hiányzik a beruházás forrásának a fele. Eddig nagyrészt azt a pénzt költötték el, amit az önkormányzat biztosított. Siófok városa a tervezett költség egyharmadát vállalta, az 289 millió forint. Megkérdeztük az önkormányzattól, hogy mit tudnak az építkezésről, miért állt le a munka, milyen garancia van arra, hogy befejezik a csarnokot, de nem kaptunk választ. Egy ideges munkatárs viszont azonnal letette a telefont, amikor elmondtuk a kérdéseinket. A polgármestert is kerestük, hiába. 

Fodor János, a klub ügyvezetője szerint nem kétséges a csarnok befejezése. Kérdeztük, hogy milyen konkrét ígéretük van a befejezésre, de erre csak annyit választ kaptunk, hogy nem ígéretekre hagyatkoznak, hanem arra, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség fejlesztési koncepciójának része a csarnok. 

photo_camera A csarnok látványterve

Nagyon úgy néz ki, hogy úgy kezdtek neki az építkezésnek, hogy arra konkrét fedezet nem volt. 

"A klubvezetés a beruházás kezdetén is tudta, hogy nem lesz könnyű feladat megszerezni a csarnok felépítéséhez szükséges 700 millió forintot. Arra számítottak, hogy a létesítményt támogató vállalkozások társasági adóbevétele elegendő lesz az építkezéshez, ám most úgy tűnik; nem állnak sorba a cégek a pénzzel" - idézte a klub ügyvezetőjét a Somogy TV.

Nemcsak a csarnok befejezéséhez szükséges 700 millió forint hiányzik, saját számításaik szerint még egymilliárdra (!) lenne szükség ahhoz, hogy berendezzék a csarnokot és megvegyenek mindent, ami szerintük szükséges.

A tao-pénzek lehívására beadott pályázatból úgy tűnik, hogy nem spóroltak a tervekben. Itt ugye azt kellene bizonyítani, hogy a beruházás az utánpótlást szolgálja, miközben a csarnok lenne az otthona a felnőtt csapatnak, lennénk koncertek és kulturális rendezvények is. 

Így fordulhat elő, hogy a 65 millió forintos ledfal beszerzésének indkoklásában ez szerepel: 

photo_camera

Az eredményjelző 29 millió, de kell a gyerekek miatt, mert:

photo_camera

A kijelző a gyerekeknek 16 millióért:

photo_camera

A beléptetőrendszer 24 millióért a szülők miatt:

photo_camera

Az öltőzőbútorok és kiegészítőbútorok pedig 55 millió forintba kerülnek, mert a gyerekek amortizálják őket.

photo_camera

És annyi költsége van az utánpótlásnak, amire talán nem is gondoltunk. És olyan áron is. 

photo_camera

photo_camera

photo_camera

A siófokiak egyébként akadémiát terveznek még létrehozni. Jövőre például szivacslabda-csarnokot avatnának. 

Nem mellesleg, a Nemzeti Kézilabda Akadémia nem annyira messze, Balatonbogláron üzemel. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.