Washington megdöbbent azon, hogy Magyarországon egy antiszemitának akarnak szobrot állítani

POLITIKA
2015 december 13., 21:56
comments 233

A Reuters értesült arról, hogy az amerikai kormányt megdöbbentette a terv, hogy szobrot kaphat Hóman Bálint Székesfehérváron. 

Ira Forman, az Egyesült Államok külügyminisztériumának az antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó különmegbízottja szerint az amerikai kormány úgy látja, hogy mindaz a kárt, amit ez az ember okozott a zsidó magyar polgároknak, nem lehet figyelmen kívül hagyni, ezért a szoborállítás terve felfoghatatlan. A szoborral kapcsolatban kifejezte már nemtetszését az ország magyarországi nagykövete, Colleen Bell is. 

A szobrot egy magánalapítvány akarta felállítani Székesfehérváron, a város polgármestere, Cser-Palkovics András pedig korábban arról beszélt, hogy egy helyi szervezetnek nem lehet megmondani, hogy mit csináljon. 

Hóman középkort kutató történészi tevékenysége általános elismerést élvez, viszont politikai tevékenységét, a zsidó törvények megalkotásában játszott szerepe miatt, még a kormány három minisztere is védhetetlennek és vállalhatatlannak nevezte augusztusban. Köztük Trócsányi László is, pedig a szobor felállítására az ő tárcája ad 15 millió forintot. Trócsányi szerint a szobor támogatára még Navracsics Tibor vállalt kötelezettséget miniszterként, ő csak megörökölte a döntést. 

Az egyre növekvő tiltakozás hatására végül legutóbb már Cser-Palkovics is visszakozott, a szobor állításának újragondolását kérte a civilektől, ha pedig mégis felállítanák a szobrot, akkor azt kérte, hogy ha anyagi lehetőségeik engedik, fizessék vissza a közpénzt. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.