Vörös óriást robbantottak fel magyar kutatók segítségével

„A vörös óriás csillagokban lejátszódó egyik nagyon ritka magreakciót sikerült elsőként megfigyelni az olaszországi Gran Sasso Nemzeti Laboratóriumban magyar kutatók részvételével. A méréseket a világ egyetlen mély földalatti gyorsítójával végezte a LUNA nemzetközi együttműködés, amelyben az MTA Atomki kutatói is részt vesznek.”

- közölte az MTA.

Az együttműködés legújabb kísérletében protonok és 22-es tömegszámú neon-izotópok között lejátszódó magreakciót vizsgált. 

A reakcióban sikerült megfigyelni három „rezonanciát”, azaz olyan energiatartományokat, ahol a folyamat valószínűsége jelentősen megnő. Ez a megfigyelés igen nagy jelentőségű a vörös óriások energiatermelése és annak a nátriumnak a kialakulása szempontjából, mellyel például (nátrium-klorid formájában) ételeinket sózzuk itt a Földön.

Ez nekem kicsit magas, ezért gyorsan meg is kérdeztem a 444 tudományrovatát, mi a jelentősége ennek az egésznek:

„Óriáscsillagokban, meg felrobbanó vackokban egy sor magreakció zajlik, amiket nehéz laborban reprodukálni, de tényleg erősen függ tőlük, hogy közben ezek a csillagok mivel dúsítják maguk körül a csillagközi anyagot, amiből végső soron újabb csillagok és bolygók lesznek. A kenyér nem lesz tőle olcsóbb, de jobban értjük, hogy a só a kenyérben hol, hogyan jött létre. Meg hogy mennyi keletkezik a környező elemekből, oxigéntől alumíniumig.”