Putyin szerint a törökök az amerikaiak seggét nyalják

Az orosz elnök nincs remény arra, hogy rendeződjön a viszonyuk Törökországgal. Erről Putyin a karácsonyi szünet előtti éves sajtótájékoztatóján beszélt.

Az orosz gép lelövését ellenséges lépésnek nevezte, hozzátette, hogy Oroszország nem az az állam, amelyik elfut ilyenkor.

„A törökök eldöntötték, hogy kinyalják az amerikaiakat egy bizonyos helyen.”

-mondta az orosz államfő.

Azt is felrótta, hogy a törökök a gép lelövése után előbb hívta fel a NATO-t, mint az oroszokat.

Oroszország szeptemberben telepítette a csapatait Szíriába, hogy támogassa Bassár el-Aszad elnököt a lázadók elleni harcban. A lépést Törökország, az Egyesült Államok és az Öböl-menti államok is ellenezték.

Putyin sajtótájékoztatója - Fotó: Michael Klimentyev/Sputnik

Az orosz elnök szíriai konfliktus megoldására békés megoldást követelt, amihez minden résztvevőt be kell vonni. A katonai akcióikat addig folytatják, amíg a szír kormányerők is bevetésen vannak. Hozzátette, hogy azokat az ellenzéki csoportokat is hajlandóak a levegőből támogatni, amelyek hajlandók Aszad elnök oldalán harcolni az Iszlám Állam ellen.

Az orosz gazdaság állapotáról elmondta, hogy az olajárak esése ellenére az ipar a növekedés jeleit mutatja és a mezőgazdaságban a kereskedelmi mérleget is egészségesnek nevezte. Elmondta, hogy a gazdaságuk az olaj és a gáz árától függ. Azt várták, hogy a Brent-nyersolaj hordónkénti ára 100 dollár lesz, aztán 50-re várták, ami ugyancsak túl optimistának bizonyult, ezért újra módosítaniuk kellett az előrejelzéseiket.

Hozzátette, hogy az orosz GDP csökken, az infláció 12,3 százalék, a befektetések is csökkennek, de Putyin szerint már túl vannak a gazdasági válság mélypontján. (BBC/Spiegel)