Putyin szerint a törökök az amerikaiak seggét nyalják

külföld
2015 december 17., 10:08
comments 80

Az orosz elnök nincs remény arra, hogy rendeződjön a viszonyuk Törökországgal. Erről Putyin a karácsonyi szünet előtti éves sajtótájékoztatóján beszélt.

Az orosz gép lelövését ellenséges lépésnek nevezte, hozzátette, hogy Oroszország nem az az állam, amelyik elfut ilyenkor.

„A törökök eldöntötték, hogy kinyalják az amerikaiakat egy bizonyos helyen.”

-mondta az orosz államfő.

Azt is felrótta, hogy a törökök a gép lelövése után előbb hívta fel a NATO-t, mint az oroszokat.

Oroszország szeptemberben telepítette a csapatait Szíriába, hogy támogassa Bassár el-Aszad elnököt a lázadók elleni harcban. A lépést Törökország, az Egyesült Államok és az Öböl-menti államok is ellenezték.

photo_camera Putyin sajtótájékoztatója - Fotó: Michael Klimentyev/Sputnik

Az orosz elnök szíriai konfliktus megoldására békés megoldást követelt, amihez minden résztvevőt be kell vonni. A katonai akcióikat addig folytatják, amíg a szír kormányerők is bevetésen vannak. Hozzátette, hogy azokat az ellenzéki csoportokat is hajlandóak a levegőből támogatni, amelyek hajlandók Aszad elnök oldalán harcolni az Iszlám Állam ellen.

Az orosz gazdaság állapotáról elmondta, hogy az olajárak esése ellenére az ipar a növekedés jeleit mutatja és a mezőgazdaságban a kereskedelmi mérleget is egészségesnek nevezte. Elmondta, hogy a gazdaságuk az olaj és a gáz árától függ. Azt várták, hogy a Brent-nyersolaj hordónkénti ára 100 dollár lesz, aztán 50-re várták, ami ugyancsak túl optimistának bizonyult, ezért újra módosítaniuk kellett az előrejelzéseiket.

Hozzátette, hogy az orosz GDP csökken, az infláció 12,3 százalék, a befektetések is csökkennek, de Putyin szerint már túl vannak a gazdasági válság mélypontján. (BBC/Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.