Felfegyverzett rendőrök razziáztak Hodorkovszkij szervezeténél

külfüld
2015 december 22., 12:44
comments 47

Razziát tartottak a Nyitott Oroszország mozgalom moszkvai irodájában, és az aktivisták moszkvai és szentpétervári lakásain is az orosz rendőrség emberei. A beszámolók szerint látványos, fegyveres felvonulás volt.

A mozgalom erősen Putyin-kritikus, az orosz demokráciát hivatott erősíteni. A szervezetet Mihail Hodorkovszkij hívta életre. A 90-es években ő volt Oroszország leggazdagabb embere, miután megszerezte az ország legnagyobb olajvállalatát. 

Hodorkovszkij erősen összekülönbözött Putyinnal, és adócsalásért tíz évre leültették Szibériába, 2013-ban szabadult. Azóta főleg Londonban él.

Az orosz hatóságok most azzal vádolják Hodorkovszkijt, hogy 1998-ban megbízott egy bérgyilkost egy szibériai olajbányász település polgármesterének meggyilkolására. Hodorkovszkij tagadja a vádat. Szerinte a brezsnyevi elnyomás visszatértének a jele a hatóság zaklatása. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.