Felfegyverzett rendőrök razziáztak Hodorkovszkij szervezeténél

Razziát tartottak a Nyitott Oroszország mozgalom moszkvai irodájában, és az aktivisták moszkvai és szentpétervári lakásain is az orosz rendőrség emberei. A beszámolók szerint látványos, fegyveres felvonulás volt.

A mozgalom erősen Putyin-kritikus, az orosz demokráciát hivatott erősíteni. A szervezetet Mihail Hodorkovszkij hívta életre. A 90-es években ő volt Oroszország leggazdagabb embere, miután megszerezte az ország legnagyobb olajvállalatát. 

Hodorkovszkij erősen összekülönbözött Putyinnal, és adócsalásért tíz évre leültették Szibériába, 2013-ban szabadult. Azóta főleg Londonban él.

Az orosz hatóságok most azzal vádolják Hodorkovszkijt, hogy 1998-ban megbízott egy bérgyilkost egy szibériai olajbányász település polgármesterének meggyilkolására. Hodorkovszkij tagadja a vádat. Szerinte a brezsnyevi elnyomás visszatértének a jele a hatóság zaklatása. (Reuters)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.