10 szép gesztus, amivel garantáltan szeretetteljessé teheted a családi karácsonyt

karácsony
2015 december 23., 07:41


Kőbe vésett evidencia, hogy karácsonykor nincs szükség semmi másra, csak szeretetre. Meg ajándékokra, ugye. Arról már olvashattál tippeket, mit kell megvenned, ha idegesítő karácsonyi ajándékot szeretnél, és hogy mit kell vásárolnod, ha valami jó ajándékot szeretnél adni. 

De mindez semmit sem ér, ha karácsonykor a család nincs együtt, vagy ami még rosszabb, együtt van, de rossz hangulatban. "Pénzen nem lehet szeretetet venni" - tartja a kissé elcsépelt megfogalmazás, ám mégis nagyon igaz, főleg karácsonykor

Mit kell hát tenned ahhoz, hogy szeretetteljesé tedd a családi karácsonyt?

1. Segíts a rászorulókon

photo_camera

Nem kell sokáig keresni, ha találni akarsz valakit, aki nehezebben oldja meg a mindennapjait, mint te és a családod, és akinek könnyedén segíthettek, ha hajlandóak vagytok lemondani egy kicsit a luxusról. Kellemes családi program együtt körbekutatni a lakást, és nosztalgiázva összegyűjteni a már nem használt, de jó állapotú ruhákat, játékokat, babakocsit, egyéb használati tárgyakat. Ezeket le lehet adni a legtöbb szeretetszolgálatnál. Ha nincsenek ajándékozható tárgyaitok, az is szép gesztus, ha családostul részt vesztek valamilyen ételosztáson, ételkészítésen rászorulóknak. Mindegy, hogyan segítesz, a lényeg, hogy legalább karácsonykor figyelj oda másokra, hogy ne csak a te, hanem mások családi karácsonya is szép lehessen.

2. Hívd fel a nagymamádat

photo_camera

Vagy ha őt már nem tudod, akkor a szüleidet. Vagy bármelyik rokonodat, akivel már régóta nem beszéltetek. Biztosan van olyen rokon az életedben, akivel bánod, hogy elhanyagoljátok a kapcsolatot. Miért ne hívnád fel őt karácsonykor, és kérnél tőle elnézést ezért? Ha nem tudod, hogy kezdd, mondd azt, "Hé, helló, arra gondoltam, karácsony van, ezért felhívlak. Ne haragudj, hogy nem kerestelek", mire ő azt fogja válaszolni: "Ugyan, ne viccelj, én se kerestelek. na, mesélj, mi van veletek?". Akárhová is juttok a beszélgetésben, biztosan nagyon örülni fog neki a hívott fél!

3. Legyél megértő a családtagokkal, bocsáss meg mindenkinek

photo_camera

Karácsonykor a "szeretet ünnepe" megnevezés ellene nem szeretni kell mindenkit, elég csak tolerálni. Félretenni az indulatokat és bólintani: "Nem értek egyet veled, de elfogadom a véleményedet." Ha megteszed ezt a gesztust, elkerülhetsz egy csomó felesleges veszekedést a családi asztalnál és mindenkinek szebb lesz a karácsonya a környezetedben, ha érzi, hogy elfogadod őt olyannak, amilyen. A karácsony jó alkalom arra, hogy megbékélj a gondolattal, nem lehet mindenki olyan okos, mint te. Nem az egyetértés, hanem az elfogadás tesz titeket egy családdá.

4. Ne dobj ki feleslegesen pénzt az ablakon

photo_camera

Ha nem jut eszedbe semmi jó karácsonyi ajándékötlet azoknak a rokonoknak, akiket nem ismersz túl jól, nem biztos, hogy a legjobb megoldás az utolsó pillanatban berohanni valamelyik boltba és venni egy különösen drága tárgyat vagy valamilyen ajándékutalványt valakinek, kivéve persze, ha tudod, hogy valaki ennek kifejezetten örülne. Inkább csináld meg akármelyik pontot erről a listáról, költséghatékonyabb és kedvesebb is lesz. Például hívd fel, és kérdezd meg, nincsen-e kedve eljönni veled korcsolyázni.

5. Szervezd meg TE a családi összejövetelt

photo_camera

Ha a családban nálatok nem te szoktad a karácsonyi családi karácsonyt szervezni, idén vedd le a terhet anyukád vagy a tesód válláról, és legyél te az, aki összefog mindenkit, és szervezz egy emlékezetes karácsonyi vacsorát a családnak! Ha ez nem szokás nálatok, akkor legyél te, aki megteremti a hagyományt: hívj össze minden elérhető közelségben lévő családtagot, és kérd meg őket, hogy idén ünnepeljétek családi körben a karácsonyt. A szervezésben nem kell nagy dolgokra gondolni, már eleve az varázslatossá fogja tenni az ünnepet, hogy mindannyian együtt vagytok. A jó szervezésnek annyi titka van, hogy mindent lélekkel és odaadással kell csinálni: a karácsonyi menünél figyelj oda az ételallergiákra és speciális étkezésre, legyen otthon társasjáték, és valami dekorációt is feltehetsz. Ha szoktatok ajándékozni, beszéljétek meg, hogy a közös karácsonyozáson adja át az ajándékát mindenki, illetve hozzon mindenki saját karácsonyfadíszt, és díszítsétek fel a közös családi karácsonyfát!

6. Vidd el a gyerekeket korcsolyázni, szánkózni

photo_camera

Ha vannak a családban gyerekek, a lehető legjobb program karácsonykor, ha elmentek korcsolyázni. Mindegy, hogy egy pláza tetején történik vagy természetes jégen, a lényeg, hogy mozogjatok együtt. Ha kalandvágyóbb típusok vagytok, menjetek fel a Kékestetőre szánkózni. Ha nem tudtok korcsolyázni és nincs szánkótok, egy téli kirándulás is megteszi valahol vidéken. Szinte mindegy, hogy hol, lényeg, hogy hagyjátok el egy kicsit a betontengert és fedezzétek fel a téli természetet. Nincs is karácsonyibb érzés annál, mint egy kiadós téli kirándulásból hazaérve a hideg kezeket az égetően langyos vízzel felmelegíteni a csap alatt.

7. Békülj ki a családdal

photo_camera

A karácsony a nagy családi összeveszések ünnepe is a vacsoraasztalnál. Ilyenkor általában régi tisztázatlan sérelmeket rónak fel egymásnak a családtagok, amiket a karácsonykor kötelező mosolygás hoz felszínre. Ha van valaki, akivel az elmúlt évben nem ment makulátlanul minden, a karácsony a legjobb alkalom, hogy felkeresd és bocsánatot kérj tőle. Csak egy kis bátorságba kerül felvenni a kapcsolatot valakivel, de ha tisztázzátok a helyzetet, mindketten egy tüskével szegényebbek lesztek karácsonykor, ami örökké emlékezetessé teszi majd az ünnepet.

8. Süsd meg, főzd meg mindenki kedvencét

photo_camera

Mire való a karácsony, ha nem arra, hogy tökéletes kifogást nyújtson mindenkinek, aki szeretne egy kicsit több süteményt enni, mint az év többi részében szokott? Plusz nagyon jó ajándék is tud lenni, amibe minden szereteted belesütheted. Ha valakinek a szívéig szeretnél hatolni, süsd meg a kedvenc süteményét vagy főzd meg a kedvenc levesét. Az ennivalónak mindenki örülni szokott, pláne, ha azt a családi karácsonyi vacsorán fogyaszthatja el. Ahogyan egy ismeretlen eredetű mondás tartja: Aki szeret, etet.

9. Küldj kézzel írott levelet a postán a távoli rokonoknak

photo_camera

Itt az idő, hogy megvedd az összes színes borítékot és tűfilcet, amiről egész évben álmodoztál és írj, majd adj fel postán egy levelet azoknak a rokonoknak, akikről tudod, hogy karácsonykor nem fogtok találkozni. Jól fog esni nekik,ha így tudatod velük, neked a családi összetartozás többet jelent egy Facebookon elküldött üzenetnél.Nem mellesleg, a nagymamád odalesz, ha meglátja, hogy az okostelefonok ellenére még mindig nem felejtettél el kézzel írni. A postán érkező, kézzel írott karácsonyi levél sohasem volt még annyira szívszorító, mint 2015-ben! 

10. Teljesíts egy rég elfeledett ígéretet

photo_camera

Egész évben ígérgetted anyukádnak, hogy megjavítod a konyhaasztal lábát? Összetörted a húgod minionos bögréjét, de megígérted neki, hogy kap cserébe egy frozen-öset? Az év minden napján megígérted egészségtudatos nővérednek, hogy holnaptól a kalóriaszükségleted szerint étkezel? Egyik ígérettel sem kell válnod újévig, hogy segítségükkel bebizonyíthasd, 2016-ban jobban odafigyelsz majd a családodra. Semmi mással nem mutathatod ki jobban, hogy szeretsz valakit, csak ha tudatod vele: figyelsz rá, minden szavára emlékszel. Tökéletes karácsonyi ajándék, ha teljesítesz egy rég elfeledett ígéretet, főleg, ha azt az érintett már rég elfelejtette.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.