Lech Wałęsa tiltakozik a lengyel jogállam kinyírása ellen

A Nobel-díjas Lech Wałęsa az alkotmánybíróság jogait szűkítő, szerdán elfogadott törvény visszavonását követeli a lengyel kormánytól. A Szolidaritás Mozgalom egykori vezetője és korábbi lengyel elnök szerint veszélybe került a demokrácia, miután a lengyel kormánypárt, a populista jobboldali Jog és Igazságosság (PiS)  nekilátott az alkotmánybíróság jogköreinek korlátozásához.

Jarosław Kaczyński pártja parlamenti többségével élve szerdán erőltette át parlamenten a lengyel alkotmánybíróság jogköreit megnyirbáló törvényjavaslatát

Az új szabályozás alapján a bíráknak sokkal kevesebb joguk lesz elbírálni a kormányzati javaslatok alkotmányosságát: a bírák ezentúl csak kétharmados többséggel hozhatnak ítéletet, csak így vétózhatnának meg törvényeket.

Wałęsa most azt követeli, hogy írjanak ki népszavazást a törvény visszavonására. A törvény bírálói szerint a kormány ezzel gyakorlatilag ellehetetleníti az alkotmánybíróság működését.

Martin Schulz, az Európai parlament elnöke puccshoz hasonlította a kormány akcióját. A Lengyelországban kialakult helyzetről január 19-én tart vitanapot az Európai Parlament.

Szerdán az Európai Bizottság a jogállamiság tiszteletben tartására szólította fel Lengyelországot, és azt kérte, a kormány ne vigye végbe az alkotmánybíróság reformját azelőtt, hogy megvizsgálták volna a testület függetlenségére tett hatását.

"Ezt a törvényt ne fogadják el véglegesen, vagy legalább ne lépjen hatályba, mielőtt az összes, az alkotmánybíróság függetlenségét és működését érintő hatását meg nem vizsgálják átfogó, korrekt módon". - írta levelében a lengyel külügyminiszternek és az igazságügyi miniszternek Frans Timmerman, a bizottság első alelnöke. 

Lengyelországban az új kormány november közepén lépett hivatalba. Bár Beata Szydło lett a miniszterelnök, sokk szerint továbbra is Jarosław Kaczyński írányít a háttérből.

A lengyel kormány intézkedései a szlovák kormányt is megriasztották, mikor a lengyel katonai rendőrség megrohamozta a NATO hírszerzői irodáját Varsóban, ami a két ország közösen tartott fenn.

A jobboldali kormány intézkedései ellen tiltakozva több ezren vonultak utcára a lengyel városokban. (Guardian/MTI)