800 milliós megbízással szúrja ki a Századvég szemét a fejlesztési minisztérium

POLITIKA
2015 december 27., 14:05
comments 187

A közpénzközeli think tank legújabb sikeréről december 21-én számolt be a közbeszerzési értesítő. Az Átlátszó cikke szerint a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. alkotta konzorcium nyerte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt közbeszerzést, melynek tárgya 

“szakpolitikai kutatással alátámasztott tanácsadási, valamint tanulmánykészítési feladatok elvégzése kiegészítő szolgáltatás keretében (EU28 kutatás – aktuális európai ügyek, társadalmi és politikai kérdések)”

A közbeszerzésen más nem indult, ami nem annyira meglepő, mivel a közbeszerzés hirdetmény nélküli tárgyaláson eljárás volt. A minisztérium szerint indokolt volt egyetlen lehetséges féllel tárgyalni csak, mivel 

"a szolgáltatások teljesítését kizárólag egy meghatározott ajánlattevő képes teljesíteni bizonyos kizárólagos jogok védelme miatt."

A lap kitér arra, hogy nem teljesen világos, miről van itt szó, ugyanis a Századvég feladata egy EU-s közvélemény-kutatás lefolytatása lesz: 

 “Kvantitatív közvélemény-kutatási adatfelvétel 1 alkalommal Magyarországon és az EU további 27 tagállamában. A kutatás olyan aktuális társadalmi, politikai és közéleti témákat vizsgál az egyes országok közvéleményében, amelyek terén az egyes tagállami és az európai közvéleményben tapasztalható attitűdök a kormányzati döntéshozatal szempontjából kiemelten fontos információtartalommal bírnak” 

A Századvég által elnyert megbízás értéke nettó 623 millió 504 ezer 783 forint, vagyis bruttó 791 millió 851 ezer 074 forint.

Ezért fel kell hívni mind a 28 tagállamból ezer-ezer embert, és meg kell kérdeznünk a véleményüket közéleti, politikai kérdésekről. Erről kell adatbázisokat és táblázatokat csinálni, majd országonként egy-egy prezentációt (minimum 20 diával!), minimum 20 oldalas írásos összefoglaló, személyes összefoglaló és ha kell, eredmények alapján stratégiai tanácsadás a megrendelő felé. 

Ha még valaki továbbolvasna témában, annak ajánljuk a Századvég Alapítvány elnökével, Lánczi Andrással nemrég készült interjút, amiben arról beszélt, hogy amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.