A hetvenes évek végén a legnagyobb olajcégek még aggódtak, hogy tevékenységük nem vezethet-e a klíma változásához

környezetvédelem
2015 december 27., 15:33
comments 45

Az elmúlt évtizedben, miközben világszerte nem csak elterjedt, de általánossá is vált a klímaváltozás okaként az ember tevékenységét elismerni, kevesen maradtak, akik még mindig vehemensen tagadnák, hogy a legnagyobb ipari és energetikai szereplőknek ne lenne súlyos köze mindahhoz, ami a bolygó klímájával történik. 

Ugyanakkor épp az iparági szereplők, kiemelt helyen a legnagyobb olajipari cégek képviselői voltak azok, akik egészen az utóbbi időkig mindent megtettek, hogy a globális felmelegedésben és a klímaváltozásban betöltött szerepüket csökkentsék és súlytalanítsák. Ezért is érdekes most az a kutatás, amiről az InsideClimate News nyomán a Quartz számolt be

E szerint ugyanis a hetvenes évek végén készült kutatást egy olyan bizottság készítette, melynek tagjai voltak a legnagyobb olajipari vállalatok is. A 'seven sistersnek' nevezett csoport tagjai voltak az Anglo-Persian Oil Company (most BP); Gulf Oil, Standard Oil of California (mostani nevén Chevron), Texaco (ami később összeolvadt a Chevronnal); Royal Dutch Shell; Standard Oil of New Jersey (Esso/Exxon) és Standard Oil Company of New York (Socony).

photo_camera Kaliforniai olajszennyeződés fölött repül el egy barna pelikán ( AFP / ROBYN BECK)

Az általuk létrehozott munkacsoport 1979-ben kezdett el dolgozni, akkor, amikor még nagyon kevés kutatót érdekelt a klíma és a klímaváltozás témája, és egészen 1983-ig kutattak. A cél ekkor az volt, hogy eredményeik segítségével el lehessen dönteni, szükséges-e alapszabályokat lefektetni a széndioxidot termelő fűtőanyagok elégetésénél. Azaz szó sem volt még ekkor a hatások tagadásáról, hanem épp ellenkezőleg, az egész kutatás élére álltak be ekkor az olajtársaságok által megbízott szakemberek. 

Nem példa nélküli ez az eset, az InsideClimate News által korábban nyilvánosságra hozott dokumentumokból látni, hogy az ExxonMobi például számos klímaváltozásról szóló úttörő kutatást támogatott a hetvenes-nyolcvanas években. 

A trend a Quartz cikke szerint a kilencvenes évekre fordult meg, amikor az Api és az ExxonMobil taktikát váltott, és inkább megpróbálták aláásni azoknak a kutatásoknak a szavahihetőségét, melyek a környezetváltozás és a károsanyag-kibocsátás közötti kapcsolatról szóltak. Ekkor kezdtek el olyan think tankokat is támogatni, melyek a klímaváltozással szembeni szkepszis növeléséért dolgoztak. 

Az olajlobbinak komoly szerepe volt aztán a kiotói egyezmény végrehajtásának megakadályozásában és az Obama-kormány klímavédelmi törekvéseit is sikerrel blokkolták. 

A most előkerült korábbi kutatásokkal kapcsolatban a Chevron és az API nem kívánt nyilatkozni, az ExxonMobil szóvivője, Alan Jeffers pedig azt írta a Quartz-nak, hogy a sajtóban megjelent hírek pontatlanok és szándékosan félrevezetőek, a cég közel negyven éve nyíltan támogatja a klímatudomány fejlődését. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.