Jövőre el kell döntenie az EU-nak, hogy megadja-e a piacgazdaság-státuszt Kínának

gazdaság
2015 december 28., 17:50
comments 85

Angela Merkel 2015 októberében járt Kínában, és több megszólalásában is rátért arra, hogy szerinte az Európai Unió megadhatja-e Kína számára a piacgazdaság-státuszt. A német kancellár azt mondta, elvben pozitívan áll hozzá a dologhoz, de Kínának is sokat kell még tennie azért, hogy megfeleljen a minősítésnek.

Leegyszerűsítve: ha az EU megadja ezt a státuszt Kínának, akkor az unió és Kína közötti kereskedelmi kapcsolatok minden bizonnyal felélénkülnek, és sokkal kevesebb akadály marad az áruk és a pénz áramlása útjában.

A Financial Times most közölt erről a kérdésről egy tömör és kompakt összeállítást, amiben leírják a legfőbb érveket, amik a státusz megadása mellett és ellene szólnak.

Akik megadnák a státuszt, azok elsősorban az EU-ba áramló kínai pénzről álmodoznak, amit valószínűleg könnyű lenne például infrastrukturális beruházásokba is csatornázni. Tény, hogy a kínai vezetés szimpátiáját évekre megnyerné egy ilyen lépéssel az Európai Unió, hiszen rég dédelgetett célja a népköztársaságnak a piacgazdasági státusz megszerzése. Peking jogértelmezése szerint egyébként Kína 2001-es WTO-s felvételi megállapodása szerint az ország 2016-ban automatikusan megkapja a piacgazdaság minősítést, ezért is kell az EU-nak 2016-ig eldöntenie, hogy támogatja-e a 2001-es dokumentum ilyen olvasatát.

A státusz megadását pedig érthető módon az olyan hagyományos iparágak érdekvédelmi szervezetei ellenzik, mint a textilipar, a vas- és acélipar vagy a kerámiaipar. Szerintük ugyanis a kínai termékek dömpingje teljesen kiirthatja az európai cégek jelentős részét ezekből az iparágakból, ezzel pedig több százezer munkahely szűnhet meg az EU-ban.

Egy francia kerámiaipari szervezet szerint csak az ő iparágukban 100 ezer munkahely, azaz az összes európai kerámiaipari munkahely fele forog veszélyben.

A szektorban több tízezer munkahely szűnt meg a beáramló kínai termékek miatt akkor is, mielőtt az EU bevezette volna a dömpingvámot a kínai kerámiákra.

A Financiial Times szerint az Európai Bizottság várhatóan februárban javasolni fogja a piacgazdasági státusz megadását a kommunista államnak. Ezután az Európai Parlamentnek és a 28 EU-tagállamnak kell nyilatkoznia, hogy támogatják vagy ellenzik a javaslatot. Az eddigi jelzések szerint a státusz megadásának legnagyobb támogatója az EU-n belül Nagy-Britannia, Olaszország viszont hevesen ellenzi a dolgot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.