Már Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi elnökét is terrorizmusra felbujtással vádolja a román ügyészség

Az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésére való felbujtással, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére való felbujtással gyanúsítja Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnökét a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni fellépéssel foglalkozó romániai ügyészség.

Az ügyészség honlapján megjelent kedd esti közlemény szerint Szőcs Zoltán biztatta a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének a tagjait arra, hogy házilag készítsenek robbanó szerkezetet, és azt robbantsák fel a román nemzeti ünnep alkalmából tartandó kézdivásárhelyi felvonuláson. A közlemény szerint Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének december elején letartóztatott elnöke a megcsináljuk kijelentéssel válaszolt Szőcs felvetésére.

Korábban a román titkosszolgálat csak a HVIM kézdivásárhelyi szervezeténél vizsgálódott. December elején bevitték a helyi elnököt Bukarestbe, és házkutatást tartottak a szervezethez köthető több személynél is. Egy kézdivásárhelyi vállalkozó, akinél szintén tartottak házkutatást, akkor azt mondta az erdélyi Trasindex híroldal kérdéseire, hogy Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi elnöke nem igazi fegyverekről és igazi bombákról beszélgetett a román titkosszolgálat által lehallgatott telefonhívásokban, hanem a saját paintball-pályájára szánt eszközökről.

Akkor még nem volt arról szó, hogy a HVIM erdélyi elnöke is érintett lehet az ügyben.

A HVIM a Facebookján annyit írt, hogy Szőcsnél, az erdélyi elnöknél Wass Albert köteteket foglaltak le a román hatóságok a házkutatáson.