Az amerikai kormány pert indított a Volkswagen ellen

2016 január 4., hétfő 22:29
44

Az amerikai igazságügyi minisztérium is pert indított hétfőn a Volkswagen-konszern ellen, amiért a vállalat az általa gyártott autók dízelmotorjaiban leleplezett csalássegítő berendezésekkel megtévesztette az amerikai hatóságokat, és a megengedettnél jobban szennyezte az amerikai levegőt. Az amerikai környezetvédelmi hatóság még ősszel kapta rajta a Volkswagent, hogy dízelmotorjai tesztkörülmények között máshogy viselkednek mint általában, és csökkentik az autók - egyébként a megengedett szintnél nagyobb - károsanyag-kibocsátását.

A per tovább rontja a német autógyár egyébként is nagyon rossz helyzetét. Az amerikai kormány a beadvány szerint

autónként 32 500 dolláros bírságot fizettetne a gyárral a 2009 előtti, és autónként 37 500 dollárt a 2009 utáni jogsértésekért.

A beadvány szerint a konszern nagyjából 600 ezer Volkswagen, Audi és Porsche motorjába szerelte be az Egyesült Államokban a csalássegítő berendezést, amivel megtávesztette az amerikai hatóságokat, és kárt is okozott. A Volkswagen az amerikai vádak közül nem mindegyiket ismerte el, a cég tagadja például azt, hogy a háromlteres motorjaikkal csaltak volna.

A Volkswagen 6.7 milliárd eurót különített el arra, hogy kijavítsa a hibáit, de ezt a pénzt globálisan osztanák el. Az amerikai bíróság döntésétől függően ebből a keretből komoly részt kaphat az Egyesült Államok kormánya is.

A beadványból nem feltétlenül lesz bírósági ügy, a Volkswagen még dönthet úgy is, hogy inkább peren kívüli megállapodik az amerikai kormánnyal. Egy ilyen megállapodásban a mostani beadvány jelentősen erősítette az amerikai kormány pozícióját. (Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt