Rejtélyes korrupciós ügyben emelt vádat az ügyészség

bűnügy
2016 január 05., 09:40
comments 59

Tizenegy emberrel szemben emelt vádat a Fővárosi Főügyészség, befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt. Az erről szóló közleményből nem derül ki túl sok konkrétum – sőt, szinte semmi –, de ami igen, az a következő:

  • Az elsőrendű vádlott 2012 januárjában szabadult a börtönből. Ekkor úgy döntött, hogy pályázati ügyintézőnek adja ki magát, és pályázatírás címén csal ki pénzt emberektől.
  • 2012 májusától kezdve együttműködött a férfi a másodrendű vádlottal, akivel együtt már szervezettebben, "nagyobb összegekben" csaltak ki pénzeket. Azt ígérték rászedett ügyfeleiknek, hogy jelentős összegű európai uniós támogatásokhoz juttatják őket.
  • Arra hivatkoztak, hogy "magas szintű személyi kapcsolatokkal" rendelkeznek, akiket befolyásolni tudnak. Csakhogy ezek a kapcsolatok nem léteztek, sőt esetenként a hivatalos személyek sem.
  • "Előfordult olyan eset is, amikor egy ügyfelüknek valótlanul azt ígérték, hogy illetékes hivatalos személyek megvesztegetésével elintézik, hogy a férfi egy büntető ügyben fennálló lakhelyelhagyási tilalmát a hatóságok megszüntessék. Ebben az esetben az ügyfél szándéka hivatali vesztegetésre irányult."
  • Az ügy további vádlottjai azok, akik fizettek a két fő vádlottnak.

(Fővárosi Főügyészség)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.