Orbán: Nekünk nagyon fontos, hogy bennünket ne tekintsenek migránsoknak

politika
2016 január 07., 14:08
comments 495

Csütörtök délután közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor magyar és David Cameron brit miniszterelnök. Cameron Budapesten kezdte körútját, aminek célja, hogy a februári csúcson az EU-s országok vezetői elfogadják a követeléseit. 

A legérzékenyebb kérdés a magyar kormány számára, hogy Anglia korlátozni akarja a kelet-európai tagállamokból érkező munkavállalók hozzáférését a szociális juttatásokhoz, Cameronék javaslata szerint az első négy évben teljesen kizárnák őket onnan. Ez volt az a téma, ami csak a sajtótájékoztató legvégén került igazán elő. 

Orbán Viktor azzal kezdte, hogy tíz éve nem járt az Egyesült Királyság miniszterelnöke Magyarországon, pedig ők az ötödik legnagyobb befektetők Magyarországon, hétszáz brit cég van jelen Magyarországon, azaz ez egy jelentős látogatás a számunkra. 

photo_camera Fotó: Botos Tamás

Szerinte a komoly témák főleg a nemzetköziek voltak, ezek közül Orbán a könnyebbekről akart beszélni, a többit inkább meghagyná Cameronnak. Ilyen egyértelműbb kérdés volt Szíria és Irak ügye, ahol Magyarország továbbra is részt fog venni közös akciókban.

Egyetértett a két ország abban a négypontos csomagban is, amit Cameron nyújtott be az EU megerősítése és a versenyképesség javítása érdekében. Egyetértettek abban is, hogy a nemzeti parlamentek szerepét újra kell gondolni és hogy a szociális rendszerekben történő visszaéléseket nem fogadják el sehol sem. 

Magyarország semmiféle visszaélést nem támogat. 

- mondta el Orbán, aki azt kérte, hogy a britek legyenek tekintettel arra, hogy a magyar emberek döntő többsége becsületesen dolgozik és adózik Nagy-Britanniában.

Cameron előbb udvariasan visszaméltatta a két ország remek kapcsolatát és kiemelte azt is, hogy sok szempontból azonosak az elképzeléseik Európáról: erős, de a nemzetállamokat tiszteletben tartó Európát akarnak.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

Sokat beszéltek az EU jövőjéről, és arra jutottak, hogy ha tagállamok szeretnék szorosabbra fűzni az együttműködést, akkor erre legyen ugyan lehetőség, de legyen arra is, hogy ha egy ország ki akar maradni ebből, az megtehesse. 

Tisztességes szabályokon alapuló Európát akarnak, mind az eurózóna tagjai, mind pedig a többi tagállam számára. 

photo_camera

Cameron támogatja az emberek szabad mozgását az unión belül, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy mindez mekkora nyomást jelent a jóléti rendszerükre. Ebből a szempontból is hasznos megbeszélést folytattak, mondta, részletek említése nélkül. 

A rendkívül udvarias és visszafogott tájékoztató után néhány kérdésre volt még lehetőség, a köztévé riportere Orbán szerdai lengyel látogatásáról kérdezett. Ami Orbán szerint nem volt szoros összefüggésben Cameron látogatásával, inkább "szabadságharcosok öregfiúkklubja" volt. Annyiban talán mégis volt köze, hogy minden ügyben, ahol lehet, szeretnének közös V4-es álláspontot kialakítani, és ez most is felmerült. 

A Tv2 riportere kérdezett arról, hogy a magyar munkavállalók szociális juttatásával kapcsolatban milyen megállapodás született. Cameron arról beszélt, hogy Angliában egészen más a szociális ellátórendszer, mint más országokban, és szerinte a külföldieknek négy évet kéne várniuk, mielőtt hozzáférhetnének ezekhez a szolgáltatásokhoz.

Szerinte el fogják tudni érni az ezzel kapcsolatos megállapodást. Mert az EU és Nagy-Britannia számára is fontos, hogy bennmaradjanak egy megreformált Európai Unióban. Kölcsönös előnyök jegyében meg fogják találni a megoldásokat február közepéig. Cameron szerint ha mutatnak neki hasonlóan hatékony alternatívát, mint a négy éves ötlete, akkor azt hajlandó megfontolni. 

Orbán arról beszélt, hogy a brit statisztikák szerint 55 ezer magyar munkavállaló dolgozik jelenleg Nagy-Britanniában, míg 790 ezer lengyel. Azaz vannak nálunk érintettebb országok is, ezért kell a V4-es megállapodás. Ami nekik jó lesz, az jó lesz nekünk is, mondta Orbán.

A magyar kormány becslései szerint a magyar munkavállalók amúgy több járadékot fizetnek be Angliában, mint amennyi szociális támogatást kapnak, a magyar kormány pedig kiemelten védi a becsületesen dolgozó munkavállalók érdekeit. Szerinte is lesz megállapodás erről. 

photo_camera

Orbán Viktor szerint Cameronnal mindketten a józan paraszti ész talaján állnak. És az azt diktálja, hogy a kormánynak meg kell védenie a lakosságot. Ezzel kanyarodott át a migráció kérdésére, miután a Times újságírója az EU-n belüli bevándorlásról kérdezte a miniszterelnököket. 

A Budapestre érkező brit újságírók kérdezik arról Orbánt, hogy V4-országok elfogadnak-e valamilyen korlátozást állampolgáraikkal kapcsolatban, ha Anglia ilyesmit vezetne be. Most először válaszul Orbán magyarul, mivel "ez egy nagyon érzékeny" kérdés.

Cameron négy javaslata közül hárommal egyetért a magyar kormány, sőt, van, amiben még tovább is elmennénk, de ezt a mi súlyunk nem teszi lehetővé, mondja Orbán. 

A negyedik javaslat viszont nehezebb ügy: 

Nekünk nagyon fontos, hogy bennünket ne tekintsenek migránsoknak.

A szavak számítanak, mondja Orbán, majd azt is, hogy mi nem migránsok vagyunk, hanem egy EU-tagállam polgárai.

Mi nem élősködni megyünk Nagy-Britanniába, nem elvenni megyünk.

- sorolja Orbán, miért nem vagyunk mi migránsok. És azt látni szerinte, hogy a magyarok dolgoznak, ez pedig tiszteletet, nem pedig diszkriminációt érdemel. 

Hajlandóak vagyunk megfontolni azt a javaslatot is, hogy hogyan lehetne diszkrimináció nélkül átalakítani a brit szociális rendszert úgy, ami a briteknek is elfogadható. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.