Ororszország légvédelmi rakétarendszerrel szerelné fel Szerbiát

külföld
2016 január 11., 17:32
comments 345

Oroszország segítene Szerbia légvédelmi rendszerének megerősítésében – jelentette ki Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes miután Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel tárgyalt hétfőn Belgrádban.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök szerint az orosz S-300 típusú légvédelmi rakétarendszer Szerbiának túl drága lenne, de az oroszoktól ígéretet kapott egy kedvező beszerzési lehetőségről. A kedvező beszerzési lehetőségeket már inkább nem részletezte.

S-300-asok egy a II. Ural Fegyverkiállításon Nyizsnij Tagilban.
photo_camera S-300- as rakétarendszer - Fotó: RIA NOVOSTI/Korobeinikov Dmitry

Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes átadta S-300-as makettjét a Vucicnak, majd közölte, hogy közvetlen segítséget biztosítanak majd balkáni szövetségesüknek, és a legrövidebb időn belül elbírálják a kérésüket.

Vucic elmondta, hogy Szerbia ugyan katonailag semleges, szomszédainak többsége azonban a NATO tagja. Hozzátette, hogy országának nincs szüksége arra, hogy támadófegyvereket szerezzen be. Szerbia fontosnak tartja, hogy egyik katonai szövetséghez se csatlakozzanak, és ezzel féltékenyen őrizzék a szabadságukat. Majd Broz Tito szavaival élve, hogy „úgy élünk, mintha száz évig béke lenne, de úgy készülünk, mintha valaki már holnap meg akarna minket támadni.” Hangsúlyozta, hogy Szerbia nem lesz könnyű célpont.

Azt ugyanakkor aggódva figyelik, hogy a szomszédos Horvátország ballisztikus rakéták beszerzésére készül, amelyek hatótávolsága 300-350 kilométer, és amellyel Zágrábból megtámadható lenne Közép-Szerbia. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.