A kormány már megint trükközött az államadóssággal

gazdaság
2016 január 12., 12:16
comments 185

Azt írja a Napi.hu, hogy a jegybank adatai szerint 1 hónap alatt 1416 milliárd forinttal csökkent a kormányzat jegybanki betétje, ami most történelmi mélységbe,

a decemberi 2066,2 milliárd forintról 659,6 milliárd forintra csökkent.

A jegybanki betéttel – amire érkeznek az adóbefizetések, és innen fizetik a béreket, a nyugdíjakat és minden kiadást, amire a költségvetési törvény felhatalmazást ad – a kormány közvetett hatást gyakorolhat az államadósság csökkentésére, ezért az elmúlt években a kormány december utolsó napjaiban visszafizet minden lejáró adósságot, amit csak tud, és ezt a jegybanki betét csökkentésével finanszírozza.

Így fizethették ki a kifutó EU-s támogatásokat is, mert a 2007-2014 közötti költségvetési ciklus utolsó filléreit 2015. december 31-ig kellett kifizetni.

Ezzel a trükkel már 2013-ban is élt az állam.

A kormányt az alaptörvény minden évben az államadósság mérséklésére kötelezi, bár tavaly a kormány 3 százalék közeli gazdasági növekedés mellett is csak az adósságmutató 0,1 százalékos mérséklését vállalta a GDP 76,2 százalékára. (Napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.