A washingtoni nagykövet levélben kérte a New York Timest, hogy tegyék helyre a magyar börtönőr-sztorit

2016 január 12., kedd 5:28
90

Magyarország washingtoni nagykövete hivatalos levélben kérte a The New York Timest a Magyarországgal kapcsolatban közölt valótlanság kiigazítására; az értesülést keddi számában közölte a Magyar Idők.

Szemerkényi Réka nagykövet levele az újság szerint az ügyben lehetséges jogi lépéseket megelőző, tárgyalásos magyar javaslatként kéri a hamis tényállítás korrigálását az amerikai laptól.

A Magyar idők úgy tudja, a magyar nagykövet levele ismételten felhívja a The New York Times szerkesztőségének figyelmét arra, hogy miközben az általuk közölt cikk egy magyar hivatalos személyt egy rendkívül súlyos bűncselekmény elkövetésével vádol meg, arra vonatkozóan semmilyen bizonyítékkal nem szolgál.

A The New York Times január elején arról írt, hogy egy szír nőt - már Németországba érkezett testvére állítása szerint - egy magyar börtönőr súlyosan bántalmazott, mert elutasította a közeledését. A magyar Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint ez nem történt meg, sőt az eset egyáltalán nem is fordulhatott elő, mert

magyar büntetésvégrehajtási-intézetekben csak férfiak voltak és vannak idegenrendészeti őrizetben.

A New York-i magyar főkonzulátus ezt követően helyesbítést kért a laptól, a cikk szerzője, Katrin Bennhold pedig a magyar sajtónak nyilatkozva maga ismerte el, hogy nem ellenőrizte az általa hivatkozott állítás igazságtartalmát. Ezzel pedig a Magyar Idők szerint megsértette a nagy múltú, világszerte ismert New York Times saját újságírói számára kötelező vállalati újságírói etikai kézikönyvét.

(A címlapi képen Szemerkényi Réka nagykövet és Barack Obama amerikai elnök látható.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt