A washingtoni nagykövet levélben kérte a New York Timest, hogy tegyék helyre a magyar börtönőr-sztorit

POLITIKA
2016 január 12., 05:28
comments 90

Magyarország washingtoni nagykövete hivatalos levélben kérte a The New York Timest a Magyarországgal kapcsolatban közölt valótlanság kiigazítására; az értesülést keddi számában közölte a Magyar Idők.

Szemerkényi Réka nagykövet levele az újság szerint az ügyben lehetséges jogi lépéseket megelőző, tárgyalásos magyar javaslatként kéri a hamis tényállítás korrigálását az amerikai laptól.

A Magyar idők úgy tudja, a magyar nagykövet levele ismételten felhívja a The New York Times szerkesztőségének figyelmét arra, hogy miközben az általuk közölt cikk egy magyar hivatalos személyt egy rendkívül súlyos bűncselekmény elkövetésével vádol meg, arra vonatkozóan semmilyen bizonyítékkal nem szolgál.

A The New York Times január elején arról írt, hogy egy szír nőt - már Németországba érkezett testvére állítása szerint - egy magyar börtönőr súlyosan bántalmazott, mert elutasította a közeledését. A magyar Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint ez nem történt meg, sőt az eset egyáltalán nem is fordulhatott elő, mert

magyar büntetésvégrehajtási-intézetekben csak férfiak voltak és vannak idegenrendészeti őrizetben.

A New York-i magyar főkonzulátus ezt követően helyesbítést kért a laptól, a cikk szerzője, Katrin Bennhold pedig a magyar sajtónak nyilatkozva maga ismerte el, hogy nem ellenőrizte az általa hivatkozott állítás igazságtartalmát. Ezzel pedig a Magyar Idők szerint megsértette a nagy múltú, világszerte ismert New York Times saját újságírói számára kötelező vállalati újságírói etikai kézikönyvét.

(A címlapi képen Szemerkényi Réka nagykövet és Barack Obama amerikai elnök látható.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.