Felháborodtak a vegánok az ausztrál nemzeti ünnep reklámján

külföld
2016 január 12., 06:34
comments 209

1788. január 26-án érkezett meg az Első Flotta 11 hajója Nagy-Britanniából Ausztráliába. A hajók utasai alapították az első európai telepet a kontinensen. Az érkezés napjára emlékezve január 26. Ausztrália nemzeti ünnepe lett. Ehhez készített most egy reklámot a Meat & Livestock Australia, ami az ausztrál hús- és élőállat forgalmazásért és az ezzel kapcsolatos kutatásokért felelős hatóság. A reklám kiemeli, hogy a nemzeti ünnep tipikus étele a grillezett bárányhús.

A bejátszás arról szól, hogy az Ausztráloknak elegük van abból, hogy néhány honfitársuk kénytelen külföldön tölteni az ünnepet. Olyan helyeken, ahol nem grillezhetnek, nem ehetnek bárányt, vagy hasonló, szörnyű dolgok történhetnek velük.

Ezért az ausztrál hadsereg elindítja a Bumeráng Hadműveletet, aminek az a célja, hogy az ünnepre hazahozzon minden, külföldön rekedt ausztrált.

Ez eddig oké is, a gond csak annyi, hogy van a filmben egy jelenet, amiben az ausztrál kommandósok egy New York-i lakásba hatolnak be, majd azt mondják az ott lévő szakállas ausztrálnak: 

„Nyugi, haver, nem sokára bárányt eszel majd a strandon.”

Mire a szakállas:

„De hát már vegán vagyok.”

Erre a hadműveleti irányítóközpontban mindenki elhúzza a száját, de azért hazaviszik a srácot. A következő képen az egyik ausztrál kommandós lángszóróval pusztít el egy tál tofut a New York-i lakásban.

Na, ez volt az, amiért tiltakozni kezdtek a vegánok. A reklámot készítő Meat & Livestock Australia azzal reagált, hogy nem kell mindenkinek bárányt ennie, az ünnepet, ők tiszteletben tartanak minden életmódbéli döntést, csak csináltak egy reklámot.

Pedig szerintem ez egészen vicces. Íme, egy újabb bizonyíték azokra a kutatásokra, amik szerint vegetáriánusok és vegánok szomorúbb emberek, mint a húsevők.

A reklám egyébként nemcsak emiatt kapott panaszokat, a bumerángról elnevezett hadművelet miatt többek szerint nem tiszteli eléggé az ausztrál őslakosokat, és az erőszakossága miatt is több kritikát kapott.

A dán királyi család bezzeg nem tiltakozott, pedig a kommandósok a reklámban kimentik Koppenhágából a dán koronaherceg ausztrál feleségét is. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.